Διαρροή στον αγωγό Druzhba: «Ατύχημα» βλέπουν οι Πολωνοί

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 10:54
UPD:11:01
REUTERS/Vasily Fedosenko
A- A A+

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης στην Πολωνία καθώς διαρροή εντοπίστηκε σε μια γραμμή του αγωγού πετρελαίου Druzhba. 

Μπορεί η είδηση να προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις υποδομές ενέργειας της Ευρώπης, μετά και την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, ωστόσο, Πολωνός αξιωματούχος υποβαθμίζει το γεγονός κάνοντας λόγο για «ατύχημα». 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο Ματέους Μπέργκερ, που είναι υπεύθυνος για τις υποδομές ενέργειας, είπε τι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι η διαρροή στο πολωνικό τμήμα του αγωγού πετρελαίου Druzhba προκλήθηκε από δολιοφθορά.

«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», είπε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί ότι ο πολωνικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών PERN ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι δεν γνωρίζει την αιτία της διαρροής. «Σε αυτό το σημείο, τα αίτια του συμβάντος δεν είναι γνωστά - η ροή στο κατεστραμμένο τμήμα διακόπηκε αμέσως», δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία. Η εταιρεία αναμένει να μάθει τις πιθανές αιτίες της διαρροής σε λίγες ώρες, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg η εκπρόσωπός της Καταρζίνα Κρασίνσκα.

Πού εντοπίστηκε η διαρροή

Η διαρροή εντοπίστηκε σε ένα τμήμα του αγωγού περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.  Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαρροή βρίσκεται στο βόρειο σκέλος του δικτύου Druzhba, το οποίο προμηθεύει τη Γερμανία και την Πολωνία. Ωστόσο, μόνο η Γερμανία είναι μεγάλος αγοραστής ρωσικού αργού που παραδίδεται μέσω του Druzhba. Το νότιο σκέλος πηγαίνει προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή