Αφαιρέθηκαν από την εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA) που κατατέθηκε στην Γερουσία, οι όροι που έθετε η τροπολογιά Μενέντεζ, για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία
Από το προσχέδιο αφαιρέθηκαν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, μεταξύ των οποίων και αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ . Τέτοιο ζήτημα δεν προέκυψε με την αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας που παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.
Ο Κρις Πάπας ζητούσε «να απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία. Ωστόσο, άφηνε «παράθυρο» που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν αυτός πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού θα συζητηθεί στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.
Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές - τους Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς.0- με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.