Εκρηκτικό «κοκτέιλ» στη ΔΥΠΑ - «Ντου» από το ΠΑΜΕ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 17:25
UPD:19:36
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Η απόφαση της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να επικυρώσει σχετική διάταξη νόμου και να δημιουργήσει ποινολόγιο ανέργων, με κίνδυνο να χάνουν έως και το επίδομα ανεργίας, προκάλεσε αντιδράσεις. Μέλη των συνδικάτων της Αττικής, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, διέκοψαν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, νωρίτερα το μεσημέρι, εκδηλώνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους. Στην ολιγόλεπτη διακοπή έθεσαν ως βασικό τους αίτημα την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει κυρώσεις για τους ανέργους.

Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι οι άνεργοι  είναι «θύματα» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται «ως θύτες και εν δυνάμει ψεύτες. Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από ενίσχυση του πλέγματος της προστασίας τους και όχι από διαρκή επιτήρηση και έλεγχο σαν να είναι κρατούμενοι. Ο άνεργος δεν πρέπει να αισθάνεται ένοχος που δε βρίσκει μεροκάματο ούτε χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του πως ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά».

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΑΜΕ, γίνεται λόγος για «τερατώδη ψέματα της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΥΠΑ πάνω στα οποία στήθηκε το απαράδεκτο ποινολόγιο που χαρακτηρίζουν τους ανέργους ως καταχραστές» και τα οποία «πέφτουν σαν χάρτινος πύργος». Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Οργανισμού έχει κάνει λόγο επίσημα για «αστυνομία ανέργων».

Το κλίμα στη ΔΥΠΑ πάντως, μοιάζει εκρηκτικό. Νωρίτερα σήμερα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία καταγγέλλει φαινόμενα «λεκτικής βίας» και συμπεριφορών που έχουν φτάσει μέχρι και σε «λιποθυμίες υφισταμένων». Μάλιστα τονίζεται ότι «στα μέχρι τώρα επεισόδια έχει εμπλοκή ο κ. Διοικητής! Κεκλεισμένων των θυρών ο κ. Διοικητής φωνάζει και απειλεί, αποφασίζει και διατάσσει. Η συμπεριφορά αυτή, του κ. Διοικητή, φαίνεται να βρίσκει έδαφος και στο υπόλοιπο σύστημα διοίκησης και να δημιουργεί «σχολή». Έσχατο παράδειγμα αποτελεί η κ. Υποδιοικήτρια, η οποία ξεφεύγοντας από τα εσκεμμένα, φωνασκώντας και βρίζοντας στον διάδρομο, οδήγησε  συναδέλφισσα σε κρίση πανικού, σε ιατρική παρέμβαση και σε νοσηλεία το Σαββατοκύριακο.»

Μάλιστα, η Ομοσπονδία ζητάει την άμεση παραίτηση του διοικητή και της υποδιοικήτριας, «αν δεν μπορούν να ελέγξουν την αλαζονεία και τον εγωισμό τους»…

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων δημοσιεύτηκε η εξής απάντηση:

«Ομάδα διαμαρτυρομένων του ΠΑΜΕ αποφάσισε να διακόψει σήμερα τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ προκειμένου να καταγγείλει το νόμο «Δουλειές Ξανά», που υιοθετήθηκε από τη Βουλή και το σύστημα των αμοιβαίων υποχρεώσεων για τη ΔΥΠΑ και τους ανέργους, σύστημα που ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.

Παριστάνουν τους υποστηρικτές των ανέργων στην πραγματικότητα όμως υπερασπίζονται όσους χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να βάζουν στην τσέπη τους δημόσιο χρήμα, χωρίς να αναζητούν πραγματικά εργασία. Ενθυλακώνουν δηλαδή κονδύλια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν άλλους πραγματικούς ανέργους.

Καλούμε όσους βρίσκουν νόημα στην καθημερινότητά τους με τέτοιου είδους εισβολές σε δημόσια κτίρια και συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων να ξανασκεφτούν αν τέτοιου είδους πρακτικές τους ενισχύουν ή τελικά τους αποκόπτουν από την πλειονότητα της κοινωνίας και των ανέργων που πράγματι αναζητούν δουλειά.

Και όσοι προέβησαν σήμερα σ’ αυτή την παράνομη πράξη να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή