Politico: Το πόρισμα της ΝΔ για τις παρακολουθήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετο με της αντιπολίτευης

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 12:08
UPD:12:20
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Στα πορίσματα των κομμάτων για το θέμα των υποκλοπών αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το Politico. Όπως επισημαίνει,τα κόμματα της Ελλάδας κατέθεσαν τη Δευτέρα τα πορίσματά τους από ειδική κοινοβουλευτική έρευνα που διερευνά το σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει κλονίσει την κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα υπέβαλαν τα δικά τους συμπεράσματα από την έρευνα, η οποία διήρκεσε περίπου ένα μήνα, με το πόρισμα του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να είναι εντελώς αντίθετες με αυτές της αντιπολίτευσης.

Το Politico επισημαίνει πως κύκλοι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την εξεταστική επιτροπή ότι λειτουργεί ως συγκάλυψη του σκανδάλου, αφού η Νέα Δημοκρατία, που κατέχει την πλειοψηφία, μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επιτελάρχη της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε για το σκάνδαλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε επίσης από τη λίστα των μαρτύρων δημοσιογράφους των οποίων τα τηλέφωνα είχαν χακαριστεί ή είχαν ερευνήσει το θέμα, καθώς και κρατικούς αξιωματούχους της αστυνομίας και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Εκείνοι που κατέθεσαν δεν πρόσφεραν μεγάλη διαφάνεια καθώς επικαλέστηκαν το απόρρητο.

«Το πόρισμα της έρευνας μας περιγράφει ότι έλαβε χώρα ένα σκάνδαλο σε δύο επίπεδα», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρώτο είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται [Predator] spyware και οι ιδιοκτήτες τους συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση μέσω του Δημητριάδη».

Ο αξιωματούχος είπε ότι το δεύτερο σκάνδαλο που αναφέρεται στα συμπεράσματα του κόμματος είναι ύποπτη συγκάλυψη, αναφέροντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλέσει τόσο τους ιδιοκτήτες της εταιρείας όσο και τον Δημητριάδη στην έρευνα, ενώ όσοι κατέθεσαν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

 Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι οι ακροάσεις απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της χρήσης του Predator και της κατασκοπευτικής υπηρεσίας της χώρας, ενώ έδειξε επίσης ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ήταν νόμιμη.

Έκκληση για ελέγχους των τηλεφώνων

Η Media Freedom Rapid Response, η οποία παρακολουθεί ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, ζήτησε τη Δευτέρα να γίνουν τεστ στις φορητές συσκευές που ανήκουν σε δημοσιογράφους στην Ελλάδα που υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν στόχοι παρεμβατικού spyware ή άλλης παρακολούθησης.

«Τα πρόσφατα σκάνδαλα σχετικά με επιθέσεις spyware και υποκλοπές δημοσιογράφων απαιτούν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία και έχουν υπογραμμίσει τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η MFRR.

Πηγή: Politico

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή