ΣΥΡΙΖΑ: Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για οικονομία-παρακολουθήσεις και άνοιγμα στην κοινωνία

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 07:18
UPD:07:23
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της στο φλέγον θέμα της ακρίβειας όσο και στις παρακολουθήσεις εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Παράλληλα στόχος είναι το επόμενο διάστημα να γίνει  ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, τόσο με ένα πρόγραμμα εξορμήσεων σε όλη τη χώρα όσο και με την αξιοποίηση νέων προσώπων.

Ένα μπαράζ συνεδριάσεων είναι σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από τη σημερινή σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες - που εκτός απροόπτου θα γίνουν την άνοιξη του 2023- ανεβάζουν ταχύτητες οι κομματικές μηχανές.

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις - ακρίβεια, ενεργειακό, τουρκική προκλητικότητα- η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα. Το βάρος πέφτει πρωτίστως στο οικονομικό πεδίο καθώς έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, με τον πληθωρισμό νσ τραβά την ανηφόρα και να φτάνει το Σεπτέμβριο το 12%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1993 και μετά, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση την κοινωνία και δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα στήριξης.

Η κυβέρνηση «τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και για το θέμα των παρακολουθήσεων και χθες δόθηκε στην δημοσιότητα η πολυσέλιδη πορισματική έκθεση που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί γίνεται λόγια για προσπάθεια συγκάλυψης και « εξαφάνισης στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». Μάλιστα σημειώνεται πως «είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Νέα πρόσωπα στη «μάχη»

Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου για την αξιοποίηση νέων προσώπων και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.  Το «άνοιγμα» αφορά σε κρίσιμους χώρους όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα, ενώ παράλληλα έμφαση θα δοθεί σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο των επιστημόνων και των τεχνών. 

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως είχε συγκροτηθεί και think tank συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για  θέματα αιχμής (όπως η οικονομία, η ενέργεια, η υγεία κ.α.) , ενώ στόχος είναι το επόμενο διάστημα να επιχειρηθεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα σε ένα προοδευτικό ακροατήριο. Άλλωστε στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και στόχος είναι να μην υπάρξει «χαλαρή  ψήφος».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή