Λιθουανία: Προηγείται το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 12:37
REUTERS/IΝTS KALNINS

A- A A+

Το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης κέρδισε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα, έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τα λαϊκά κόμματα, τα οποία ακολουθούν με μικρή διαφορά.

«Οποιοδήποτε συμπέρασμα για πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό θα ήταν πρόωρο και άτοπο, αλλά έχω ελπίδες για έναν συνασπισμό αλλαγής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ¶ντριους Κουμπίλιους, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Ένωση της Πατρίδας».

Το κόμμα σύμφωνα με τα σχεδόν ολοκληρωτικά αποτελέσματα, καταλαμβάνει 18 έδρες στην Βουλή, η οποία διαθέτει 141 έδρες, 70 από τις οποίες καταλαμβάνονται ύστερα από άμεση ψηφοφορία στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα ωστόσο ακολουθούν με μικρή διαφορά, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Το νεοσυσταθέν κόμμα του Αρούνας Βαλίνσκας καταλαμβάνει 15 έδρες, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου της χώρας, Ρολάντας Πάκσας, έρχεται τρίτο με 12 έδρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν ο Κουμπίλιους αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι πιθανό να αναδυθεί μία νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης και το Εργατικό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές διεξήχθηκαν μέσα σε κλίμα αγανάκτησης για τον διψήφιο πληθωρισμό και φόβων ότι η κάποτε ισχυρή οικονομία της χώρας θα παρασυρθεί κι αυτή στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή