Η Red Bull παραβίασε τους κανονισμούς για το όριο κόστους του 2021

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 22:43
UPD:22:44
REUTERS/MAX ROSSI
A- A A+

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ανακοίνωσε σήμερα (10/10) ότι η Red Bull παραβίασε την περυσινή σεζόν τους κανονισμούς της Φόρμουλα Ένα για το ανώτατο όριο κόστους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραβίαση από πλευράς της αυστριακής ομάδας του ανώτατου ορίου κόστους, το οποίο είχε οριστεί πέρυσι στα 145 εκατομμύρια δολάρια, είναι «μικρή» και, όπως αναφέρει το Sky Sports, αφορά σε ένα ποσό μικρότερο του 5%.

Η Red Bull, η οποία βρέθηκε «ένοχη» και για διαδικαστική παραβίαση των σχετικών κανονισμών, είναι η μοναδική ομάδα που υπερέβη το όριο κόστους. 

Και αυτό γιατί «ένοχη» βρέθηκε και η Aston Martin, ωστόσο η βρετανική ομάδα υπέπεσε σε διαδικαστική παραβίαση των κανονισμών για το όριο κόστους, παράβαση που σχετίζεται με την έκθεση που υπέβαλε, καθώς δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά τα σχετικά έγγραφα. 

Επίσης, η FIA ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Williams «συμμορφώθηκε με τους οικονομικούς κανονισμούς σχετικά με την περίοδο αναφοράς του 2021, με εξαίρεση μια προηγούμενη διαδικαστική παραβίαση. Αυτή η διαδικαστική παραβίαση στη συνέχεια αποκαταστάθηκε από τη Williams με έγκαιρο, συνεργατικό και διάφανο τρόπο».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η FIA τονίζει ότι η διοίκηση ανώτατου κόστους «προσδιορίζει αυτή τη στιγμή την κατάλληλη πορεία δράσης που πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με τους οικονομικούς κανονισμούς», ωστόσο, σύμφωνα με το Sky Sports, είναι απίθανο η τιμωρία που θα επιβληθεί στη Red Bull να είναι αυστηρή. 

Η μικρή παραβίαση των οικονομικών κανονισμών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια οικονομική ποινή και/ή μικρές αθλητικές ποινές.

Οι ποινές που αναφέρονται από τη FIA περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφαίρεση βαθμών από τα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, τιμωρία που, εάν εφαρμοστεί, θα έχει αντίκτυπο στη «μάχη» που έδωσαν Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον για τον περυσινό τίτλο. 

Άλλες, πιο ρεαλιστικές ποινές, θα μπορούσαν να είναι επίπληξη, περιορισμός στη διεξαγωγή αεροδυναμικών ή άλλων δοκιμών και/ή μείωση στο μελλοντικό ανώτατο όριο κόστους αυτής της ομάδας. 

Εάν η Red Bull είχε υποπέσει σε μια σημαντική ή «ουσιώδη» παραβίαση των οικονομικών κανονισμών της Φόρμουλα Ένα (ποσό μεγαλύτερο του 5%), μια αφαίρεση βαθμών και μια έκτακτη αφαίρεση του πρωταθλήματος οδηγών που κατέκτησε πέρυσι ο Φερστάπεν θα ήταν πιο πιθανή. 

Η FIA διευκρινίζει ότι δεν ξεκίνησαν «πλήρεις επίσημες έρευνες» για τις παραβιάσεις, επειδή ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του ανώτατου ορίου κόστους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Red Bull για τα ευρήματα της FIA, εκφράζει «έκπληξη και απογοήτευση». Τονίζει ότι η έκθεσή της για τα κόστη του 2021 ήταν πολύ κάτω από το όριο που είχε τεθεί και πως θα εξετάσει όλες τις επιλογές της, ενώ ακολουθεί τη διαδικασία της FIA. 

Τέλος, προσθέτει ότι «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα ευρήματα της FIA, καθώς η πεποίθησή μας παραμένει ότι τα σχετικά κόστη είναι κάτω από το ποσό του ανώτατου ορίου κόστους του 2021».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Αθλητικές Μεταδόσεις