Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 21 και 22 Οκτωβρίου
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 08:32
A- A A+

Ο τριετής κύκλος Μίκης Θεοδωράκης φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια μοναδική παράσταση μουσικής και λόγου, που ψηλαφεί με νοσταλγική διάθεση το σύνορο όπου η προσωπική μνήμη αγγίζει τη συλλογική ιστορία και η ζωή αλληλεπικαλύπτεται με την τέχνη.

Βασισμένη στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τα αυτοβιογραφικά γραπτά της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, η μουσική παράσταση Αναμνήσεις ενός κοριτσιού θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30.

Στην παράσταση συμμετέχει το μουσικό σύνολο Λιποτάκτες – μικρό συγκρότημα της θρυλικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», κείμενά της διαβάζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ενώ δημοφιλή τραγούδια ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Πετράκης και ο Άγγελος Θεοδωράκης.

Η μουσική παράσταση Αναμνήσεις ενός κοριτσιού αντιπαραθέτει τις μνήμες μιας νεαρής γυναίκας που μεγαλώνει στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά της και τους Μικρασιάτες παππούδες –με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου, τις νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις και την εξορία– με τη σπουδαία μουσική του διάσημου πατέρα της.

O Μϊκης Θεοδωράκης με την κόρη του Μαργαρίτα - Επεξεργασία φωτογραφίας Ελένη Κασκαρίκα

Ο εδραιωμένος ερμηνευτής Παναγιώτης Πετράκης και ο εγγονός του συνθέτη Άγγελος Θεοδωράκης αποδίδουν τραγούδια από ολόκληρο το εκφραστικό φάσμα της παραγωγής του Μίκη Θεοδωράκη που γεφυρώνουν τη λαϊκότητα με τον γνήσιο λυρισμό, συνοδευόμενοι ιδιωματικά από το σύνολο Λιποτάκτες, μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», που αποτελείται από τους Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο), Νίκο Γκιόλια (κιθάρα), Θοδωρή Κουέλη (κοντραμπάσο) και Στέφανο Θεοδωράκη-Παπαγγελίδη (κρουστά). Τη συναυλία στηρίζει ηχητικά ο Μιχάλης Αλεξάκης, ενώ υπεύθυνη παραγωγής είναι η Sophie Hayes.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτενή επιλογή από τα ωραιότερα και γνωστότερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη: εξαίσιες συνθέσεις που διατρέχουν όλη τη μουσική διαδρομή του συνθέτη, από τους Λιποτάκτες, που δάνεισαν το όνομά τους στο νεοσύστατο μουσικό σύνολο, και τα Λυρικά μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες και τον κύκλο τραγουδιών Για τον Παναγούλη, σε στίχους σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Θεοδωράκης, Ανδρέας Κάλβος, Τάσος Λειβαδίτης, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μπρένταν Μπήαν, Νότης Περγιάλης, Γιώργος Σεφέρης, Κώστας Τριπολίτης.

Παράλληλα, η ίδια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη διαβάζει κείμενά της που αναφέρονται σε στιγμές από τη συναρπαστική παιδική της ηλικία, συνοδευόμενα από προβολή σπάνιων φωτογραφιών από το οικογενειακό αρχείο του ανεξάντλητου συνθέτη.

Συναυλία • Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης

Αναμνήσεις ενός κοριτσιού

με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

21, 22 Οκτωβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Κείμενα, αφήγηση: Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Πετράκης, Άγγελος Θεοδωράκης

Μουσικό σύνολο Λιποτάκτες – μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» (Ευαγγελία Μαυρίδου πιάνο, Νίκος Γκιόλιας κιθάρα, Θοδωρής Κουέλης κοντραμπάσο, Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης κρουστά)

Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης

Υπεύθυνη παραγωγής: Sophie Hayes

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV