Αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ για τις ζημιές τη νύχτα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 17:11
UPD:17:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Φωτιές, οδοφράγματα και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό τον Δεκέμβριο του 2008.

A- A A+

Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ υποχρεούται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν μεγάλες φθορές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 7 Δεκεμβρίου του 2008.

Με τέσσερις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε 1.562.613 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρεία, η οποία κατέβαλε το αντίστοιχο ποσό σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι υπέστησαν ολοσχερείς ή τεράστιες καταστροφές εκείνο το βράδυ. Η πρώτη επιχείρηση είχε υποστεί ζημιές ύψους 1.028.047 ευρώ, η δεύτερη 359.600 ευρώ, η τρίτη  89.214 ευρώ και η τέταρτη 85.842 ευρώ.

Αν και στο Εφετείο η ασφαλιστική εταιρεία έχασε τη δίκη, με τους δικαστές να κρίνουν ότι εκείνα τα επεισόδια δεν θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, οι σύμβουλοι της Επικρατείας είχαν αντίθετη άποψη. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό των αποφάσεών τους, «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως "άγνωστοι"».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρειά τους. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για τη θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου προϋπόθεση της παρανομίας» και κατά προέκταση καταβολής αποζημίωσης» καταλήγουν οι δικαστές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή