Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο

Για νεκρούς και τραυματίες κάνουν λόγο οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 08:48
UPD:11:09
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, ενώ σύμφωνα με το BBC υπάρχουν αναφορές και για νέες εκρήξεις τόσο στην ουκρανική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τις εκρήξεις, που είναι οι πρώτες που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο αριθμός των θυμάτων.

Η αστυνομία του Κιέβου κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και 12 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με βοηθό του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Ρόστισλαβ Σμύρνοφ, από τις επιθέσεις στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέρχονται στους οκτώ οι νεκροί άμαχοι και στους 24 οι τραυματίες.

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από κτίρια σε αρκετές περιοχές του Κιέβου.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Η είδηση έρχεται δύο ημέρες μετά την έκρηξη στην στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο Στενό του Κερτς στην Κριμαία την οποία ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «πράξη τρομοκρατίας» κατηγορώντας ευθέως τους Ουκρανούς. Ο  αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να απαντήσει στην επίθεση κατά της γέφυρας Κρετς της Κριμαίας «με την άμεση καταστροφή των τρομοκρατών».

Νέα πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια 

Νέος βομβαρδισμός σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ζαπορίζια, καταστρέφοντας πολυώροφη πολυκατοικία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε» γνωστοποίησε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Το πρωί της Κυριακής ένας ακόμη βομβαρδισμός κατέστρεψε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της ίδιας πόλης, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP- Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή