Στον πηγαιμό για την εστία

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 12:00
UPD:12:14
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

 

Με την επιχείρηση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη την περασμένη εβδομάδα θυμηθήκαμε ότι υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Σύμφωνοι, η μετατροπή χώρων στέγασης των φοιτητών σε «καταφύγια» συμμοριών σοκάρει, αλλά με τις εικόνες των εγκαταστάσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ποιος δεν φρικάρει; Οι οικότροφοι των εστιών αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες που δεν αξίζουν σε κανέναν. Νέοι και νέες από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αφήνονται σε χώρους ακατάλληλους, επικίνδυνους και ανεπαρκείς. Είναι ντροπή. Θέλω πολύ να μην είναι άφθονον το αίσθημα και πενιχρά τα μέσα. Μήπως, όμως, δεν είναι και τόσο πενιχρά, όταν ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία πληρώνεται με 52.000 ευρώ (60.000 είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) τον μήνα; Δεν είναι και λιγοστό χρήμα.

Διαβάζω από την ιστοσελίδα http://esties. ntua.gr/index.html το ποίημα: «Η Παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου στεγάζεται σε ένα κτίριο, δείγμα Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’70, που λόγω παλαιότητας χρήζει παρεμβάσεων. Διαθέτει 569 επιπλωμένα δωμάτια, έχει κοινόχρηστους χώρους, ένα μεγάλο Αμφιθέατρο και παρέχει σίτιση. Η Νέα Φοιτητική Εστία Ζωγράφου βρίσκεται μέσα σε ωραίο φυσικό περιβάλλον και βλάστηση. Αποτελείται από 15 σύγχρονα κτίρια, 14 διαμονής οικοτρόφων... Διαθέτει 550 δωμάτια.

...Εξοπλισμένα με ατομικό μπάνιο, και επίπλωση (κρεβάτι, στρώμα, ντουλάπα, γραφείο, σε μερικά βιβλιοθήκη). Διαθέτουν θέρμανση-ψύξη, ζεστό νερό, internet. Είναι στην πλειονότητά τους ατομικά... Υπάρχουν και δωμάτια για άτομα με ειδικές δεξιότητες... ανά όροφο, υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, με κουζίνα και χώρο αναψυχής. Σε κάποια από τα κτίρια υπάρχει και χώρος με κοινόχρηστα πλυντήρια. Οι οικότροφοι έχουν δυνατότητα χρήσης εστιατόριου υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και αισθητικής για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, αναγνωστήριων, αίθουσας αναψυχής με τηλεόραση, επιτραπέζια παιχνίδια, Πινγκ Πόνγκ, γηπέδων Μπάσκετ, Τέννις, Αμφιθεάτρου. Στους χώρους των Εστιών υπάρχει 24ωρη φύλαξη».

Η ειρωνεία δεν είναι προφύλαξη. Πληρώναμε και πληρώνουμε φύλαξη, που υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτοχρόνως. Πληρώναμε και πληρώνουμε για τα αφύλακτα, παραμελημένα, ρημαγμένα, ατάκτως ερριμμένα. Η ευθύνη και η αξιοπρεπής διαβίωση των φοιτητών χαμένα.  

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή