Θα τα παίξει όλα για όλα;

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 07:00
REUTERS/DAVID W CERNY
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Ο πολιτικός τσαμπουκάς του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας δεν του πέρασε. Όλες οι πόρτες της Ευρώπης παρέμειναν ερμητικά κλειστές.

Ο Ερντογάν προκάλεσε με τη στάση του, με τις δηλώσεις και τις απόψεις του, για να εισπράξει από την αδιαφορία των Ευρωπαίων ηγετών έως αρνητικά σχόλια, με τον Γάλλο πρόεδρο να ξεχωρίζει απαιτώντας από τον Ερντογάν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και, φυσικά, τις ευθείες «βολές» του Έλληνα πρωθυπουργού, που δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο.

«Ευήκοα ώτα» στην Πράγα για τον Τούρκο πρόεδρο δεν υπήρξαν. Συμμαχίες δεν πέτυχε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να κλέψει μερικές από τις εντυπώσεις της Συνόδου, στο σύνολό τους αρνητικές.

Ο Ερντογάν έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας προς την Ελλάδα προκειμένου να προβάλει τις επιδιώξεις του, όμως αυτός που… τυφλώθηκε ήταν ο ίδιος.

Το παιχνίδι έχει αγριέψει, με την Τουρκία να οδηγείται σε εκλογές και τον Τούρκο πρόεδρο να είναι στριμωγμένος πολιτικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης στην οποία οδήγησε τη χώρα, με το ΔΝΤ να παραμονεύει έξω από τα… σύνορά της, έτοιμο να αλώσει την τουρκική οικονομία με τα γνωστά προγράμματα.

Η εθνικιστική στάση του Ερντογάν για την Ελλάδα παραμένει μια από τις ελάχιστες διεξόδους διαφυγής, προς αποφυγή ενός αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Όσο η οσμή ήττας θα παραμένει στον αέρα, τόσο ο ίδιος θα σκληραίνει τη στάση του και θα γίνεται πιο επικίνδυνος, πιο επιρρεπής σε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Το ευτύχημα σε αυτή τη φάση είναι ότι δείχνει να ξεμένει από συμμαχίες και χωρίς συμμαχίες κανείς δεν πηγαίνει στον πόλεμο... εκτός κι αν θελήσει να τα παίξει όλα για όλα!

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή