Νόμπελ Ειρήνης: Τι ανέφερε η Επιτροπή για τον Πούτιν και τα γενέθλιά του

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 13:42
UPD:13:55
EPA/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
A- A A+

Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 απονεμήθηκε την Παρασκευή στον φυλακισμένο Λευκορώσο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Αλές Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων- η μία ρωσική και η άλλη ουκρανική- σε μια προσπάθεια, όπως είπε η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ να προωθήσει «ένα όραμα ειρήνης και αδελφότητας μεταξύ των εθνών» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πέρα από το γεγονός ότι η φετινή βράβευση έχει εμφανή συμβολισμό, καθώς μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, η ανακοίνωση των νικητών συνέπεσε επίσης με τα γενέθλια του Ρώσου προέδρου. 

Μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των βραβευθέντων εάν η επιλογή των φετινών αποδεκτών του βραβείου Ειρήνης έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 70ά του γενέθλια.

Η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν απάντησε ότι το βραβείο δίνεται σε αυτούς που προωθούν την ειρήνη. 

«Αυτό το βραβείο δεν απευθύνεται στον πρόεδρο Πούτιν, ούτε για τα γενέθλιά του, ούτε με οποιαδήποτε άλλη έννοια – εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνησή του, όπως και η κυβέρνηση στη Λευκορωσία, εκπροσωπεί μια αυταρχική κυβέρνηση που καταστέλλει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η προσοχή που επέστησε ο κ. Πούτιν στον εαυτό του που είναι σχετική σε αυτό το πλαίσιο είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία των πολιτών και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταστέλλονται. Και αυτό θα θέλαμε να θίξουμε με αυτό το βραβείο. Και πάντα δίνουμε βραβείο για κάτι και σε κάποιον και όχι εναντίον κανενός», είπε συγκεκριμένα. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή