Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει κι άλλα πυροβόλα CAESAr στην Ουκρανία

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 08:28
UPD:08:29
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει κι άλλα κανόνια CAESAr στην Ουκρανία, που προσπαθεί να απωθήσει εδώ και πάνω από επτά μήνες τον στρατό της Ρωσίας από το έδαφός της, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Εργαζόμαστε για διάφορα αιτήματα, μαζί με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για επιπλέον CAESAr», είπε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, η Γαλλία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με 18 τέτοια αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, με δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, καθώς και με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), καύσιμα, ατομικό οπλισμό και κάπου δεκαπέντε κινητά πυροβόλα 155 χιλιοστών TRF1, με ημιαυτόματη λειτουργία.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή, το Παρίσι σχεδιάζει πλέον να στείλει στο Κίεβο άλλα έξι ως 12 CAESAr, που προορίζονταν αρχικά για τη Δανία. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει 20 Bastion, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Οι 27 «θα συζητήσουν για αυτά τα θέματα, για ορισμένους μηχανισμούς» σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες αφού αποπερατωθούν οι εργασίες της. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, από οικονομική, από ανθρωπιστική και από στρατιωτική σκοπιά», διαβεβαίωσε ο Μακρόν. «Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει εξοπλισμούς και εκπαίδευση», όπως ήδη συμβαίνει «εδώ και μήνες», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή