Κυβερνητικές πηγές: Ο Ερντογάν αιφνιδιάστηκε από την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 07:50
UPD:07:51
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Δεν βρήκε, ωστόσο, ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντιθέτως, το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η ελληνική αποστολή γνώριζε ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου, και όπως υπογραμμίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάλης αναμένεται να αναφερθεί σε αυτή την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στις εμπρηστικές αναφορές της Τουρκίας  για τα ελληνικά νησιά , στα fake news για το μεταναστευτικό αλλά και  στην πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτό που θα υπογραμμίσει είναι πως η συμπεριφορά της Άγκυρας εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

 Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή