Τι είναι ο «τουρισμός του ύπνου» και γιατί κερδίζει έδαφος;

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:51
UPD:16:19
A- A A+

Μπορεί να μοιάζει ασυνήθιστο να πηγαίνει κανείς διακοπές προκειμένου να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου του. Ωστόσο, ο «τουρισμός ύπνου» γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσο περνούν τα χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται όσοι αναζητούν διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο που θα εστιάζει στον ύπνο. 

Το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί από την έναρξη της πανδημίας, με έναν αριθμό πολυτελών εγκαταστάσεων να εστιάζουν την προσοχή τους σε εκείνους που υποφέρουν από στέρηση ύπνου. 

Τον τελευταίο χρόνο, το ξενοδοχείο Park Hyatt της Νέας Υόρκης έχει δημιουργήσει την σουίτα αναδόμησης του ύπνου Bryte, μια σουίτα περίπου 84 τετραγωνικών μέτρων (900 τετραγωνικών ποδιών), η οποία είναι εξοπλισμένη με ανέσεις που βελτιώνουν τον ύπνο. Παράλληλα, η εταιρία  Rosewood Hotels & Resorts πρόσφατα παρουσίασε μια σειρά «καταφύγιων» που ονομάζονται «η αλχημεία του ύπνου», τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προωθούν την ξεκούραση. 

Το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο εστιασμένο στον ύπνο του Λονδίνου, που διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με καινοτόμο ηχομόνωση, λειτούργησε στις αρχές του 2020 και η σουδησική εταιρία κατασκευής κρεβατιών Hastens ίδρυσαν έναν χρόνο αργότερα το πρώτο Hästens Sleep Spa Hotel, ένα ξενοδοχείο 15 δωματίων στην πόλη της Πορτογαλίας Coimbra.

Το αποτύπωμα της πανδημίας

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο ύπνος έχει αποκτήσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την βιομηχανία του τουρισμού. Η ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Sleep for Success!», δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς, υποστηρίζει ότι αυτή η αλλαγή ερχόταν από καιρό, ειδικότερα όσον αφορά τα ξενοδοχεία. 

«Όταν έρχεται η ώρα, οι τουρίστες κάνουν «κλείνουν» ξενοδοχεία για να έχουν ένα μέρος να κοιμηθούν», αναφέρει η ίδια στο CNN Travel, πριν επισημάνει ότι η βιομηχανία των ξενοδοχίων είχε επικεντρωθεί στο παρελθόν σε πράγματα που αποσπούσαν από τον ύπνο. 

«Τώρα, θεωρώ ότι έχει συντελεστεί μια ριζική αλλαγή στην συλλογική ευαισθητοποίηση και ο κόσμος βάζει σε προτεραιότητα την ευεξία», σχολίασε η Ρόμπινς. 

Η παγκόσμια πανδημία φαίνεται πως έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι το 40% των πάνω από 2.500 ενηλίκων που πήραν μέρος ανέφεραν την μείωση της ποιότητας του ύπνου από την αρχή της πανδημίας. 

«Υπάρχει αυξημένη προσοχή σχετικά με τον ύπνο στην εποχή του κορωνοϊού και πιθανότατα επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι υπέφεραν από αυτό», επισημαίνει η δρ. Ρόμπινς. 

Προτεραιότητα ο ύπνος

Θεραπευτές του ύπνου και δάσκαλος διαλογισμού Malminder Gill, έχει επίσης τονίσει την αλλαγή στην στάση απέναντι στον ύπνο. «Όλα δείχνουν να κινούνται προς την μακροζωία και πιστεύω ότι αυτό έχει ενισχύσει την κατάσταση», σημειώνει ο Gill στο CNN Travel. 

«Επειδή δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ύπνος είναι μια σημαντική πτυχή στην ζωή μας, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα στο σώμα και στην ψυχική υγεία». Κατά συνέπεια, το άγχος, η κατάθλιψη, η κακή διάθεση και οι μεταβολές σε αυτήν - όλων των ειδών - με κύρια την κούραση (μπορούν να προκληθούν)».

Ο Gill συνεργάστηκε με το Cadogan,ένα ξενοδοχείο Belmond στο Λονδίνο, προκειμένου να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία που θα προσφέρεται στους επισκέπτες με προβλήματα στον ύπνο, την αποκαλούμενη «Θυρωρός ύπνου». Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει μια πρακτική διαλογισμού που προκαλεί ύπνο, ένα μενού μαξιλαριών με επιλογές που απευθύνονται σε επισκέπτες που προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, την επιλογή μιας βαριάς κουβέρτας, ένα τσάι για τον ύπνο ειδικά σχεδιασμένο για την υπηρεσία και ένα αρωματισμένο μαξιλάρι. 

Πρακτικές που προκαλούν ύπνο

Τα είδη προγραμμάτων και καταλυμάτων που εστιάζουν στον ύπνο και προσφέρονται από ξεονοδοχεία και θέρετρα επίσης τείνουν να ποικίλουν, με διαφορετικά καταλύματα να προσεγγίζουν την ιδέα με διάφορους τρόπους. 

Η αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Six Senses προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων ύπνου, που ξεκινούν από τρεις και φτάνουν έως επτά ημέρες ή και περισσότερες. 

Γρήγορη θεραπεία;

Μπορούν, ωστόσο, οι σύντομες ταξιδιωτικές αποδράσεις που επικεντρώνονται στον ύπνο να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στον ύπνο κάποιου;

Σύμφωνα με την δρ Ρόμπινς, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που επικεντρώνονται στις «στρατηγικές υγιούς ύπνου», το οποίο στοχεύει στην παροχή εργαλείων στους επισκέπτες, τα οποία χρειάζονται για να βελτιώσουν τον ύπνο τους, μπορούν να είναι ωφέλιμες, υπό τον όρο ότι ένας επιστήμονας συμμετέχει σε αυτές 

Με πληροφορίες από CNN Travel

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή