Ευρωκοινοβούλιο: Επικαιροποίηση μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας για τις αερομεταφορές

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 14:16
UPD:14:26
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Στην επικαιροποίηση των κανόνων για τις χρονοθυρίδες προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ διατήρησε ορισμένες εξαιρέσεις που θεσπίστηκαν κατά την περίοδιο της πανδημίας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη εναέρια κυκλοφορία. 

Λόγω της ανάκαμψης της εναέριας κυκλοφορίας, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής επιστροφής στον κανόνα της «χρήσης ή απώλειας» («use it or lose it») σχετικά με την κατανομή των χρονοθυρίδων στους αερολιμένες της ΕΕ, οι οποίοι ανεστάλησαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν σταδιακά για τις επόμενες περιόδους.

Ειδικότερα, από τις 30 Οκτωβρίου 2022 οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το 75% των προγραμματισμένων χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης (αντί του 80% που ίσχυε πριν από την πανδημία) προκειμένου να τις διατηρήσουν την επόμενη περίοδο. Για τη θερινή περίοδο του 2023, θα ενεργοποιηθεί η κανονική απαίτηση χρησιμοποίησης του 80%.

Εξαιρέσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, φυσικών καταστροφών ή πολιτικών αναταραχών

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης περαιτέρω εξαιρέσεις για να δικαιολογηθεί η μη χρήση των χρονοθυρίδων, όπως επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές ή εκτεταμένες πολιτικές αναταραχές που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί επίσης να μειώσει το ελάχιστο ποσοστό χρησιμοποίησης των χρονοθυρίδων εάν τα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας μειωθούν κάτω από 80% (σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019) για δύο συνεχείς εβδομάδες λόγω της νόσου COVID-19, λόγω άλλης επιδημιολογικής κατάστασης ή ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ειδικά μέτρα για την αεροπορική σύνδεση ΕΕ-Ουκρανίας

Επιπρόσθετα, οι νέοι κανόνες διευκολύνουν την αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας όταν έρθει η ώρα. Για παράδειγμα, θα υπάρξει περίοδος ανάκαμψης 16 εβδομάδων πριν από την εκ νέου εφαρμογή των απαιτήσεων χρήσης των διαθέσιμων χρονοθυρίδων μετά το εκ νέου άνοιγμα του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Οι ευρωβουλευτές θέσπισαν αυτά τα μέτρα στήριξης για δύο περιόδους προγραμματισμού, διάρκειας από τις 30 Οκτωβρίου 2022 έως τις 28 Οκτωβρίου 2023.

Οι νέοι κανόνες εγκρίθηκαν με 457 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 3 αποχές. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διαβουλεύθηκαν ανεπίσημα πριν από την ψηφοφορία. Τώρα που οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως, το Συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει τους κανόνες, ώστε να μπορούν να τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, τα εκτιμώμενα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας θα κυμανθούν μεταξύ 83% (ελάχιστη πρόβλεψη) και 95% (μέγιστη πρόβλεψη), σε σύγκριση με τα προ κορονοϊού επίπεδα, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή