Γ. Οικονόμου για ναυάγια: Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις διεθνείς συμβάσεις, θα θρηνούμε θύματα

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 13:08
UPD:14:16
INTIME NEWS/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
A- A A+

Στα πολύνεκρα ναυάγια της Λέσβου και των Κυθήρων και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε δεκάδες άνθρωποι ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου. 

INTIME NEWS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Άγκυρα, προειδοποιώντας πως όσο εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ανεύθυνα θα θρηνούμε θύματα. 

«Η ανεύθυνη συμπεριφορά των διακινητών και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας από τα παράλια της οποίας ξεκινούν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελιακά σε τραγωδίες. Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά. 

17 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 17 άνθρωποι (16 νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και ένα αγόρι) έχουν ανασυρθεί νεκροί, στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Νέες γυναίκες αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι δέκα διασωθείσες, εκ των οποίων οι εννέα μεταφέρθηκαν στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κι ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 13 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περίπου 95 μεταναστών, σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Λιμενικό Σώμα και στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου. Το σκάφος που τους μετέφερε προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και παραμένει ημιβυθισμένο. Tουλάχιστον 80 άτομα έχουν διασωθεί: 18 παιδιά (17 αγόρια, ένα κορίτσι), 7 γυναίκες και 55 άνδρες, κατά δήλωσή τους από Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Άλλοι 15 φέρονται ως αγνοούμενοι. 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή