Στην αντεπίθεση περνά η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας στην κριτική του Παρισιού αλλά και του Επιτρόπου της ΕΕ Τιερί Μπρετόν σχετικά με το πρόγραμμα 200 δισ ευρω με στόχο την ελάφρυνση της τιμής του φυσικού αερίου.
'Οπως υποστηρίζει το Βερολίνο, αναφέρει το Politico, η Γαλλία εφαρμόζει μέτρα ενεργειακής υποστήριξης παρόμοιας κλίμακας.
Το γιγάντιο γερμανικό πρόγραμμα, επιπλέον των μέτρων στήριξης ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ , έχει προκαλέσει τόσο την μήνι της Ιταλίας αλλά και συγκαλυμένη κριτική από τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.
Ο τελευταίος, είπε ότι η Γερμανία θα δημιουργήσει αθέμιτο πλεονέκτημα για τη βιομηχανία της έναντι των φτωχότερων χωρών της ΕΕ που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια μέτρα στήριξης.
Ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν αποδοκίμασε έντονα τα γερμανικά σχέδια σε άρθρο που έγραψε μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι,στο πλαίσιο ενός γαλο-ιταλικού μετώπου κατά του Βερολίνου, που αντιδρά εντονα.
Ο Μπρετόν κατηγορήθηκε ότι μιλά περισσότερο ως Γάλλος απεσταλμένος παρά ως πολιτικά ουδέτερος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι ο Μπρετόν θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικότερα τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που λαμβάνει το Παρίσι.
«Ο Επίτροπος Μπρετόν γνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν είναι μοναδικά, αλλά λαμβάνονται και αλλού, και για καλό λόγο, παρεμπιπτόντως», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. .
Ο Sven Giegold, υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας υπερασπίστηκε επίσης το πρόγραμμα του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι άλλοι, όπως η Γαλλία, εισήγαγαν πλαφόν.
«Δεν έχουμε καν καθορίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί το περίφημο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να παραπονιέται ότι υπονομεύεται από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές, οι οποίοι επωφελούνται από τα ανώτατα όρια τιμών της ενέργειας», είπε.
Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά πέραν του 15% το 2023.
Ο Σολτς διευκρίνησε επίσης: «Ίσως δεν συνειδητοποίησαν όλοι ότι το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά μόνο την φετινή χρονιά , αλλά και για το 2023 και το 2024. Υπενθύμισε δε ότι η Γερμανία έχει αναγκαστεί να διασώσει μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως η Uniper.
Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί το γερμανικό σχέδιο, ενώ παραδέχτηκε ότι προσομοιάζει με τα μέτρα που πήρε η Γαλλία τους τελευταίους μήνες.
«Πολλά πράγματα εκεί είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε κάνει, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής [ενέργειας] για τα νοικοκυριά», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι να μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και των επιχειρήσεων τους, φυσικά, αλλά, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο να μην δημιουργήσουν συνθήκες κατακερματισμού της ευρωζώνης».
naftemporiki.gr