Θεσσαλονίκη: Φωλιά με οχιές σε προαύλιο νηπιαγωγείου στον Λαγκαδά - Οδηγίες προστασίας

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 16:02
UPD:16:07
www.voria.gr
A- A A+

Τον τρόμο σκόρπισε σε ένα νηπιαγωγείο στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, η είδηση ότι εντός του προαυλίου βρέθηκε φωλιά με οχιές. Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του νηπιαγωγείου Βασιλουδιίου, σύμφωνα με το thessnews.gr, καθώς βρέθηκαν φίδια μέσα σε τάξη για δεύτερη φορά.

Το σχολείο είναι σε αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και την προηγούμενη βδομάδα. Ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, μιλώντας στο OPEN, είπε ότι με το που άνοιξε το σχολείο εντοπίστηκαν στον χώρο τρεις οχιές. Αμέσως κάλεσαν την πυροσβεστική και τις απομάκρυνε. Μόνο η μία ήταν ζωντανή.

Όπως είπε, έγιναν όλες οι εργασίες που χρειάζονταν για καθαρισμό του χώρου και τοποθετήθηκαν απωθητικά και παγίδες, τόσο την προηγούμενη Παρασκευή που τις εντόπισαν πρώτη φορά, όσο και τώρα.

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι μπορεί να φωλιάζουν στα κεραμίδια. Με εντολή του δημάρχου σκέφτονται, επίσης, την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου για την ασφάλεια των παιδιών.

Τι κάνουμε εάν έρθουμε αντιμέτωποι με φίδι

«Κανένα φίδι δεν επιτίθεται σε άνθρωπο αν δεν απειληθεί. Όλα τα φίδια μας φοβούνται και δαγκώνουν μόνο όταν αμύνονται», επισημαίνει η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία.

Η επικινδυνότητα ενός δαγκώματος με έγχυση εξαρτάται από την τοξικότητα του δηλητηρίου, από τη συγκέντρωση αυτού στο σώμα του θύματος και από την αντοχή του κάθε οργανισμού. Επομένως, η ποσότητα του δηλητηρίου αλλά και το βάρος και η ηλικία του θύματος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

Οι οχιές, τα μοναδικά ερπετά με επικίνδυνο δάγκωμα στην Ελλάδα είναι αργοκίνητα φίδια και γι’ αυτό αν νιώσουν απειλή, η πρώτη τους αντίδραση είναι να μείνουν ακίνητες προσπαθώντας έτσι να μην γίνουν αντιληπτές.

Η κοινή οχιά είναι ένα κοντόχοντρο φίδι, με πολύ πλατύ κεφάλι, ουρά που στενεύει απότομα και χοντρό ζιγκ-ζαγκ στο σώμα ή ενωμένους ρόμβους. Όσον αφορά τις κατάλληλες ενέργειες μετά το δάγκωμα οχιάς, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η ακινητοποίηση του θύματος και ειδικά του άκρου που δαγκώθηκε και η μεταφορά του ανθρώπου σε νοσοκομείου προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή