Βρετανία: Σύμμαχο τον Τραμπ βρήκε η Τρας στο σχέδιο φορολογικών περικοπών

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 15:56
UPD:16:12
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Μπορεί η Λιζ Τρας να δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν για τις φορολογικές περικοπές που κατέθεσε - και τελικά πήρε πίσω - τουλάχιστον ένα άτομο όμως τις εγκρίνει: αυτό είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε στη συζήτηση για το πολύπαθο δημοσιονομικό σχέδιο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, λέγοντας στο GB News ότι η Τρας είναι «πολύ καλή» πολιτικός και προβλέποντας ότι θα αποδείξει ότι οι επικριτές της κάνουν λάθος.

«Αυτό που έκανε είναι πολύ αντίστροφο από αυτό που πίστευαν ορισμένοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είχαν δίκιο. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να έχει δίκιο».

«Μείωσα τους φόρους πολύ ουσιαστικά και πετύχαμε πολλά περισσότερα, και αυτή το έκανε», είπε ο Τραμπ. «Και ξέρω ότι δέχτηκε κάποιες επικρίσεις γι' αυτό, κάτι που με εκπλήσσει στην πραγματικότητα, αλλά μπορεί στο τέλος της ημέρας να έχετε μεγαλύτερα έσοδα. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον».

Η Τρας αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να υποχωρήσει στο σχέδιό της να αυξήσει τον κρατικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσει φορολογικές περικοπές για τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον απόηχο του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού της, η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πριν ανακάμψει, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Οι Συντηρητικοί έπεσαν δραματικά στις δημοσκοπήσεις καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε δυναμική.

Ωστόσο, αν και επαίνεσε την Τρας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μεικτά σχόλια για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη δουλειά από τους ίδιους τους συναδέλφους του μετά από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής προστίμου από την αστυνομία για συμμετοχή σε κυβερνητικό πάρτι κατά τη διάρκεια περιορισμών του lockdown.

Ερωτηθείς για τον πρώην πρωθυπουργό, ο Τραμπ είπε: «Δεν έχω μιλήσει μαζί του εδώ και καιρό, αλλά ο Μπόρις ήταν φίλος. Και νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο Μπόρις ήταν ότι έγινε φιλελεύθερος ξαφνικά, πήγε στην άλλη πλευρά».

Και ενώ ο Τραμπ περιέγραψε τον Τζόνσον ως «ένα καλό παιδί», πρόσθεσε επίσης: «Ήταν ένας συντηρητικός τύπος και έγινε πολύ λιγότερο από συντηρητικός. Και νομίζω ότι σε πολλούς δεν άρεσε. Δεν τους άρεσε».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή