Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την τουρκολυβική συμφωνία

«Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία - Δεν έχει καμία νομική επίπτωση» ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 15:26
UPD:15:49
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε και το Βερολίνο στο μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη και Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακεςΑρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε να επανέλθει με αξιολόγηση του θέματος στις λεπτομέρειές του, τόνισε ωστόσο: «Επί της αρχής θα ήθελα να πω ότι αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν δύο μέρη να συνεννοηθούν ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε κάποιον τρίτο. Εάν σε αυτή την περίπτωση δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση. Αυτό είναι μια αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να συνάψουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες,, «ράπισμα» δέχθηκε η Άγκυρα και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Απαντώντας σε ερώτηση εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή