Β. Παπαζάχος: Να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο για την αποφυγή λαθών

«Οι σεισμοί προβλέπονται μακροπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα»
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 15:18
A- A A+

Ευθύνες στους σεισμολογικούς φορείς αλλά και την Πολιτεία για το ότι δεν έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο ώστε όταν γίνονται σεισμοί να δίνεται ένα κοινό μέγεθος και επίκεντρο επέρριψε μιλώντας στον ρ/σ Alhpa 9,89 o καθηγητής Γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το λάθος μέγεθος που δόθηκε αρχικά από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε πως υπάρχουν τα λεφτά για τη δημιουργία αυτού του δικτύου, το οποίος, όπως ανέφερε, θα είναι και ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο.

«Είναι ένα λάθος που επαναλαμβάνεται και αυτό δεν είναι καθόλου καλό, πρέπει να συνεργαστούν οι επιστήμονες, δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να γίνει μεγάλος σεισμός κάπου στην Ελλάδα, αφού σημείωσε πως θα είναι περίεργο οι σεισμοί να σταματήσουν στη χώρα μας, πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε έρευνες, έχουμε εντοπίσει περιοχές, δεν μπορώ να το πω γιατί δεν προσφέρουμε κοινωνικό έργο με το να το ανακοινώσουμε στα ΜΜΕ. Επειδή δεν έχουμε πρόγνωση βραχυπρόθεσμη πουθενά διεθνώς δεν έχει άμεση πρακτική σημασία η γνώση μας, αλλά έχει μόνο για την Πολιτεία να προετοιμάσει τις περιοχές αυτές».

Ο κ. Παπαζάχος συμπλήρωσε πως οι σεισμοί δεν προβλέπονται βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα και διευκρίνισε: «Ξέρουμε πού περίπου θα γίνει ο επόμενος σεισμός, πότε περίπου και πόσο μεγάλος θα είναι περίπου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή