Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως υπογράμμισε, το πλαφόν θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό μέτρο για να καλύψει το γεγονός ότι το TTF -το βασικό σημείο αναφοράς τιμών στην ΕΕ- δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς, που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).Τόνισε επίσης ότι πρέπει να σχεδιαστεί «σωστά» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.
«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο θα είναι το πρώτο βήμα για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε επίσης να εξεταστεί η τιμή του φυσικού αερίου «πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και τον περιορισμό της αστάθειας και των επιπτώσεων των ρωσικών χειρισμών στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια:
- Πρώτα, ανέφερε, θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές - για παράδειγμα με τη Νορβηγία - για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
- Δεύτερον, μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.
Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν για το φυσικό αέριο σηματοδοτεί αλλαγή ρυθμού καθώς συζητείται εδώ και εβδομάδες το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η επιβολή του, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ζήτημα που διχάζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντα δημιουργήσει δύο ομάδες: οι 15 χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- που επιθυμούν οριζόντιο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και οι χώρες που αντιδρούν- ανάμεσά τους η Γερμανία- εκφράζοντας ανησυχίες για τις ενεργειακές προμήθειες. Η Κομισιόν δεν μπορούσε έτσι να αγνοήσει την πρόταση της πλειοψηφίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ελλάδας, Βελγίου και Πολωνίας -των τεσσάρων δηλαδή χωρών που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης για ευρύ πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου- και του Γερμανού ομολόγου τους.
naftemporiki.gr