Ρωσία: Μέθοδος «γενοκτονίας» Τατάρων και ανεπιθύμητων δια της επιστράτευσης

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 22:47
UPD:23:30
REUTERS/ALEXEY PAVLISHAK
A- A A+

Χιλιάδες ειδοποιήσεις για επιστράτευση έχει στείλει η Ρωσία σε Ουκρανούς της προσαρτημένης Κριμαίας, και κυρίως στην μειονότητα των Τατάρων, τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που αντιτίθεται στη ρωσική προσάρτηση και αποτελεί περίπου το 13 τοις εκατό του πληθυσμού της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων.

Οι κληθέντες θα ενωθούν με χιλιάδες άλλους Ουκρανούς από το κατεχόμενα Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.  

Ο Ζελένσκι  εστιάζει στην στρατολόγηση των Τατάρων και προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο γενοκτονίας καθώς οι προσκλήσεις για επιστράτευση είναι δυσανάλογα πολλές σε περιοχές εθνοτικών μειονοτήτων όπως το Νταγκεστάν στον Καύκασο, όπου η φτώχεια είναι υψηλή, και οι αντιδράσειςκατά της Ρωσίας  πολλές..«Αυτή είναι μια σκόπιμη απόπειρα της Ρωσίας να καταστρέψει τον λαό των Τατάρων της Κριμαίας, αυτή είναι μια σκόπιμη απόπειρα του επιτιθέμενου κράτους να αφαιρέσει τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων στην περιοχή στην οποία εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε ο Ζελένσκι στις 23 Σεπτεμβρίου.

 

Η μία επιλογή χειρότερη από την άλλη

Όλοι αυτοί, που σύρονται να πολεμήσουν, βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ Πουτιν και Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  κάλεσε όλους τους Ουκρανούς στα κατεχόμενα εδάφη να αποφύγουν την επιστράτευση και  εάν καταλήξουν στην πρώτη γραμμή, να αποφύγουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς συναδέλφους τους.

Ωστόσο, ούτε είναι εύκολο  να διασχίσεις ττην πρώτη γραμμή και να διαφύγεις σε ελεύθερα ουκρανικά εδάφη, ενώ ακόμη και αην το κάνεις, κινδυνεύεις να αιχμαλωτιστείς  για προδοσία. 

Από την άλλη, η Ρωσία, ψήφισε νόμους με βαριές ποινές για όσους λιποτακτήσουν ή παραδοθούν στον εχθρο.  

«Υπάρχει η επιλογή, είτε να φύγουν ή να αρνηθούν να υπηρετήσουν, με όλες τις συνέπειες ή να κινδυνεύσουν να καταλήξουν στο πεδίο της μάχης και αν καταφέρουν να παραδοθούν  να καταλήξουν σε ουκρανική φυλακή», δήλωσε στο σχετικό ρεπορτάζ του Politico, η Alyona Lunova, διευθυντρια του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ZMINA στην Ουκρανία. «Όλες οι επιλογές είναι κακές» τόνισε.

 

Απαλλαγή από τους «ανεπιθύμητους»

Σύμφωνα με τον Ρεφάτ Τσουμπάροφ, επικεφαλής του κυβερνώντος οργάνου των Τατάρων της Κριμαίας, του Μετζλίς, που τώρα βρίσκεται εξόριστος στο Κίεβο, η ρωσική κινητοποίηση σε κατεχόμενα εδάφη όπως η Κριμαία είναι διεθνές έγκλημα πολέμου.

Το νομικό του σκεπτικό έχει βάση. Η τέταρτη σύμβαση της Γενεύης απαγορεύει σε μια δύναμη κατοχής να υποχρεώνει τους κατεχόμενους πληθυσμούς να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της. Από την προσάρτηση, η Ρωσία έχει ήδη  στρατολογήσει πάνω από 30.000 άτομα στην Κριμαία 

 Στέλνοντας Τάταρους της Κριμαίας στην πρώτη γραμμή για να σκοτωθούν, η επιστράτευση μοιάζει με σκόπιμη προσπάθεια εξάλειψης μιας ομάδας που εδώ και καιρό αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της Μόσχας, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές. 

«Οι αρχές κατοχής έχουν βάλει σκοπό να καταστρέψουν όσο περισσότερο μπορούν τον ενήλικο πληθυσμό των Τατάρων της», είπε ο Τσουμπάροφ. «Όλο αυτό δείχνει σημάδια γενοκτονίας».

Οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν μακρά ιστορία κόντρας με την Ρωσία, υπό την κυριαρχία της οποίας απομακρύνθηκαν σταδιακά έως ότου ολόκληρος ο πληθυσμός απελάθηκε από την περιοχή το 1944. Επέστρεψαν τη δεκαετία του 1990,  για να βρεθούν ξανά να ζουν υπό ρωσική κυριαρχία μετά το 2014.

Από τότε που εναντιώθηκαν στη ρωσική προσάρτηση, περίπου εκατό Τάταροι της Κριμαίας έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες για «εξτρεμισμό» ή «τρομοκρατία». 

 «Η κινητοποίηση είναι ένας τρόπος να απαλλαγούν από τους ανεπιθύμητους, ένα είδος δολοφονίας», είπε η Lunova. «Μόλις πάρουν όπλα και καταλήξουν στο μέτωπο, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι σχεδόν μηδενικές».

naftemporiki.gr

   

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή