Τουρκία: Ζητείται η άρση ασυλίας του Κιλιτσντάρογλου και δεκάδων άλλων βουλευτών

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 21:56
UPD:05/10/2022 01:25
EPA/NIC BOTHMA
A- A A+

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα για άρση της ασυλίας  34 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετέδωσε το CNN Türk, μια κίνηση που αναμένεται να πολώσει επιπλέον το κλίμα

Στο στόχαστρο τίθενται επίσης, είναι άλλα 4 στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ((CHP), 23 βουλευτές του φιλοκουρδικού κεντροαριστερού - αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ένας βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα των Περιφερειών (DBP), αδελφό κόμμα του HDP, ένας βουλευτής από το Τουρκικό Κόμμα Εργαζομένων, ένας ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς και ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού "Κόμματος Νίκης", Ζαφέρ Οζντάγ.

 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και τα άλλα στελέχη του κόμματός του φέρεται να κατηγορούνται για ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με τίτλο: «Το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν σε 21 ερωτήσεις».

Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσης ακόμη δύο αιτήματα για άρση ασυλίας για δύο βουλευτές του κυβερνώντος AKP 

Σημειώνεται ότι η  Άγκυρα έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις διώξεις δεκάδων βουλευτών του HDP  ενώ σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι που εκλέγονται από το κόμμα  παύονται και αντικαθίστανται από εντολοδόχους διορισμένους από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, εκατοντάδες μέλη του  έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του κόμματος Selahattin Demirtaş και Figen Yuksekdağ. 

Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP ότι τρέφει συμπάθεια και ότι ενεργεί προς τα συμφέροντα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της ένοπλης ομάδας που βρίσκεται σε πόλεμο για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων στην Τουρκία εδώ και 40 χρόνια. Το HDP αρνείται τις κατηγορίες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας 40 βουλευτών του HDP και η δίκη τους στις 20 Μαΐου 2016 ήταν παραβίαση του συντάγματος και της ελευθερίας της έκφρασης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Bianet 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή