Βέλγιο: Ένα στα τέσσερα τρένα θα κυκλοφορεί αύριο λόγω απεργίας - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 17:13
UPD:17:14
REUTERS /FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων αναμένονται απόψε το βράδυ και μέχρι το πρωί της Πέμπτης, μετά την απεργία που κήρυξε ένα συντονιστικό των συνδικάτων των σιδηροδρομικών που διεκδικούν από την κυβέρνηση καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μόνο ένα στα τέσσερα τρένα θα κυκλοφορεί αύριο, Τετάρτη, και παρότι η απεργία λήγει στις 22:00, η κυκλοφορία «θα διαταραχθεί μέχρι το τέλος της ημέρας», προβλέπει η εθνική εταιρία των βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB) στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυκλοφορία των τρένων θα διακοπεί πλήρως, ελλείψει εργαζομένων, στις επαρχίες Ναμίρ (κέντρο) και Λουξεμβούργο (νότια).

Η απεργία, που προβλέπεται να ξεκινήσει απόψε στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει 24 ώρες, πραγματοποιείται ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. Οι συζητήσεις αφορούν επίσης ένα κονδύλι για επενδύσεις στους σιδηροδρόμους.

Οι σιδηροδρομικοί στο Βέλγιο διαμαρτύρονται συχνά για μια υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών τους. Και «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει καμία εγγύηση στον προϋπολογισμό» για το πώς σκοπεύει να τις βελτιώσει, αναφέρει «το κοινό συνδικαλιστικό μέτωπό» τους σε μια ανακοίνωση.

«Η μοναδική απάντηση που έχει φθάσει σε εμάς περιορίζεται σε μια δήλωση προθέσεων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου συμβολαίων (διαχείρισης) της SNCB και της Infrabel», της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τις σιδηροδρομικές υποδομές, προσθέτουν τα συνδικάτα CGSP, SLFP και CSC-Transcom.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο φιλελεύθερος Φλαμανδός Αλεξάντερ Ντε Κρο υποσχέθηκε απαντήσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση έχει βεβαίως την πρόθεση να ορίσει τη μακροπρόθεσμη πορεία αυτών των συμβολαίων στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό που θα ολοκληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε επιστολή προς τα συνδικάτα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή