Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
[email protected]
Οι δημοσκόποι αρέσκονται να λένε για τις σφυγμομετρήσεις, ότι αποτελούν φωτογραφία της στιγμής. Και έτσι πρέπει να είναι. Όμως, στην Ελλάδα οι έρευνες για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, την ίδια περίοδο βγάζουν δύο φωτογραφίες, με εμφανή αναντιστοιχία, μεταξύ τους.
Σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο, το δημοσκοπικό βίντεο είναι σχεδόν «παγωμένο» τα τριάμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου φέρεται να προηγείται με πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ καταγράφεται στο 10-12%, το ΚΚΕ πέριξ του 5%, η «Ελληνική Λύση» γύρω στο 4%, το «Μέρα 25» στο 3%, ενώ κανένα από τα νέα κόμματα δεν πλησιάζει το κατώφλι εισόδου στη Βουλή. Θα λέγαμε ότι η προβαλλόμενη δημοσκοπική εικόνα σχεδόν ταυτίζεται με το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Περίπου σα να μην πέρασε ούτε μέρα από τις 7 Ιουλίου του 2019, παρά τα όσα συγκλονιστικά έχουν διαδραματιστεί από τότε.
Απογοήτευση, οργή και φόβος στην κοινωνία
Από την άλλη, η δημοσκοπική φωτογραφία της κοινωνίας χαρακτηρίζεται από την απογοήτευση, τον θυμό, την ανασφάλεια, τον φόβο. Είναι ενδεικτικό, ότι σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» αποκαλύφθηκε ότι οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017!
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια και το 68% το ενεργειακό. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι σταθερά η Ελλάδα έχει ένα από το χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχουν στην Ευρώπη», ήταν το σαφές μήνυμα του επικεφαλής της «Metron Analysis», Στ. Φαναρά, κατά την εκδήλωση.
Οι κάλπες της άνοιξης του 2023, θα αποδείξουν ποιά από τις δύο φωτογραφίες είναι αληθινή και ποιά «fake». Οι δημοσκόποι πάντως είναι καλυμμένοι. Γιατί ακόμα και αν επαληθευθεί με την ψήφο των Ελλήνων, η εικόνα της «κοινωνίας εν βρασμώ», θα έχουν να λένε ότι είχαν ανιχνεύσει έγκαιρα τα στοιχεία, που καθόρισαν την τελική εκλογική στάση των πολιτών.