Άγκυρα για τουρκο-λιβυκή συμφωνία: Οι αντιδράσεις Ελλάδας - Ε.Ε. δεν έχουν καμία αξία

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 13:19
UPD:13:47
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Οι τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το σύμφωνο που υπεγράφη χθες μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης «δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που πυροδότησε η αιφνιδιαστική κίνηση της γειτονικής χώρας.

Όπως σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι αντιρρήσεις σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετες τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της Τουρκίας υποστηρίζει πως «οι προσπάθειες της Ελλάδας, σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα». Σημειώνει ακόμη πως «η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές όργανο Δικαιοσύνης για να σχολιάζει ή να καταδικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

Καλεί τέλος τόσο την Ε.Ε. όσο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ «να μην υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται πως σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημείωσε πως «το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή