Διάταγμα Ζελένσκι: Ναι σε διάλογο με τη Ρωσία, αλλά αδυνάτο με πρόεδρο τον Πούτιν

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 13:04
UPD:13:55
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι υπέγραψε διάταγμα που κηρύσσει επισήμως την προοπτική οποιασδήποτε συνομιλίας με τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν «αδύνατη».

Το διάταγμα επισημοποίησε τα σχόλια που έκανε ο Ζελένσκι την Παρασκευή, αφού ο Ρώσος πρόεδρος ανακήρυξε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως μέρος της Ρωσίας.

«Αυτός (ο Πούτιν) δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι την Παρασκευή.

Η πρώτη ρήτρα του διατάγματος, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει: «[Η Ουκρανία αποφάσισε] να δηλώσει την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Να σημειωθεί ότι Πούτιν, ο οποίος κλείνει τα 70 αυτή την εβδομάδα, κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες και θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα άλλες δύο φορές στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προήδρευσε, παραμένοντας ενδεχομένως στην εξουσία μέχρι το 2036.

Πώς σχολιάζει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να γίνουν διαπραγματεύσεις».

«Είτε θα περιμένουμε τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του είτε τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς όφελος του ουκρανικού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή