ΥΠΕΝ: Σε διαβούλευση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για περιοχές «Νatura 2000» σε Θεσσαλία-Αν. Μακεδονία-Θράκη

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 12:26
UPD:12:36
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε διαβούλευση τίθενται από σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» στη Θεσσαλία (δύο μελέτες) και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Ειδικότερα πρόκειται για τις περιοχές: 

  • ΕΠΜ 1β: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης (μέρους), Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου και Δράμας.
  • ΕΠΜ 4α: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων.
  • ΕΠΜ 4β: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η δημόσια διαβούλευση για τις ΕΠΜ των τριών αυτών περιοχών, η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi και θα διαρκέσει έως και τις 4 Νοεμβρίου 2022. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.

Η διαβούλευση για τις τρεις πρώτες περιοχές στην Κρήτη, τον Έβρο και την Πελοπόννησο έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας.

Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής.

Τα Σχέδια Διαχείρισης θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις επιμέρους περιοχές της κάθε μελέτης. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια δράσης στα οποία εξειδικεύονται:

  • Τα αναγκαία μέτρα.
  • Τα έργα και τα προγράμματα.
  • Οι φάσεις, το κόστος, οι πηγές.
  • Οι φορείς χρηματοδότησης.
  • Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης.
  • Οι φορείς εφαρμογής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «το έργο, που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμμετοχή και τα σχόλιά σας είναι σημαντικά για το εγχείρημα της Δημόσιας Διαβούλευσης».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή