Μετά τον πατέρα, ο διάσημος γιος στο στόχαστρο της Καμόρα

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 21:37

A- A A+

Ο πατέρας του είχε πάρει ένα σκληρό μάθημα για το τι παθαίνουν όσοι αψηφούν τους νόμους της Μαφίας. Ως νεαρός γιατρός, περισυνέλεξε μια μέρα με το ασθενοφόρο ένα 18χρονο θύμα της Καμόρα και τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Αυτό αποτελούσε όμως παραβίαση των κανόνων.

Οταν η Μαφία δεν καταφέρνει να αποτελειώσει κάποιον, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι είτε να περιμένεις την αστυνομία για να πάρει την ευθύνη της μεταφοράς του τραυματία στο νοσοκομείο είτε να περιμένεις τους εκτελεστές να επιστρέψουν και να τελειώσουν τη δουλειά. Ο πατέρας του Σαβιάνο τιμωρήθηκε για τη συμπεριφορά του με τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους Μαφιόζους. Δεν βγήκε από το σπίτι του για τουλάχιστον δύο μήνες.

Σειρά έχει ο γιος. Η Καμόρα είχε αποφασίσει την δολοφονία του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται μετανοημένο μέλος της, το οποίο έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την ιταλική δικαιοσύνη.

Ο Σαβιάνο, 29 ετών, πτυχιούχος φιλοσοφικής, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, πριν δυο χρόνια, με το βιβλίο του Gomorra, όπου καταγγέλλονται οι υπόγειες, παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολη και το οποίο αποτέλεσε τη βάση του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου του Matteo Garrone, που βραβεύθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η μαφία της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου «ήθελε να τιμωρήσει το Σαβιάνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, διότι, με το βιβλίο του, προκάλεσε υπερβολικό θόρυβο».

Οι εισαγγελείς είναι πεπεισμένοι δε, ότι η απόφαση για την δολοφονία ελήφθη από την μαφιόζικη οικογένεια των Καζαλέζι, που ελέγχει μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Casal di Principe.

Ο νεαρός συγγραφέας, ο οποίος έχει πουλήσει στην Ιταλία ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, με το βιβλίο του να έχει μεταφραστεί σε 43 χώρες, ζει διαρκώς υπό αστυνομική προστασία. Δεν ανακοινώνει ποτέ το πρόγραμμά τον μετακινήσεών του και κρατά μυστικό τον τόπο διαμονής του.

«Η εξουσία του οργανωμένου εγκλήματος δεν φοβάται εμένα, αλλά τους αναγνώστες. Ξέρω ότι το βιβλίο μου ήταν κάτι σημαντικό, αλλά κάθε μέρα διερωτώμαι αν άξιζε πραγματικά τον κόπο, ποιός ήταν ο πραγματικός λόγος που με ώθησε να το γράψω», δήλωσε ο Σαβιάνο στο ραδιόφωνο της Rai.

Αν είχε πουλήσει 5.000-10.000 αντίτυπα, δεν θα τους ένοιαζε.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του βιβλίου έγκειται στον τρόπο με τον οποίο η Καμόρα -αντίθετα με τη Μαφία της Σικελίας- εκμεταλλεύεται την παγκοσμιοποίηση. Σύμφωνα με τον Σαβιάνο, η Νάπολη είναι το βασικό σημείο εισόδου στην Ε.Ε. λαθραίων προϊόντων από την Απω Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή