ΗΠΑ: Σφραγίζονται εκ νέου οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 07:48
A- A A+

Στο σφράγισμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Β. Κορέας, προχώρησαν ξανά οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), επιβεβαίωσε επισήμως χθες το State Department των ΗΠΑ, μετά την εξαίρεση της Πιονγκγιάνγκ από την «μαύρη λίστα» των χωρών οι οποίες «στηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σων Μακ Κόρμακ δήλωσε: «Για να το θέσουμε απλά, οι Βορειοκορεάτες άρχισαν την αναστροφή της αναστροφής τους. Επιστρέφουν στη βασική γραμμή, εκεί όπου ήταν, πολύ κοντά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους... όσον αφορά την απενεργοποίηση" (του πυρηνικού προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας).

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Γιονγκμπγιόν είχε κλείσει το 2006 στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας αφοπλισμού έναντι βοήθειας. Ωστόσο η Β. Κορέα απαίτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», όπως είχε συμφωνηθεί, απειλώντας να διακόψει την διαδικασία απεμπόλησης του πυρηνικού της προγράμματος, κάτι που τελικά έγινε το Σάββατο, παρά τις επιφυλάξεις της Ιαπωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή