BBC: Ταπεινωμένοι από τη στροφή 180 μοιρών Τρας και Κουαρτέγκ

«Η στιγμή αυτή δεν θα ξεχαστεί» προειδοποιεί ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Κρις Μέισον
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 14:53
UPD:14:56
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

«Μία πολιτική που μόλις πριν από 10 ημέρες παρουσιάστηκε ως θρίαμβος για τον νέο υπουργό Οικονομικών, μία στιγμή πολιτικού σόου βυθίστηκε στον πάτο του καναλιού του Μπέρμιγχαμ». Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Κρις Μέισον τη στροφή 180 μοιρών του Κουάζι Κουαρτέγκ και της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στο θέμα των φοροεαλαφρύνσεων.

Όπως γράφει ο Μέισον πριν από 15 ημέρες από την κορυφή του Empire State Building στη Νέα Υόρκη η Λιζ Τρας τον διαβεβαίωνε ότι ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποφάσεις που ίσως δεν είναι αρεστές. Αυτή η θεωρία όμως «δοκιμάστηκε από την καταστροφή» σημειώνει και εξηγεί: «Τα ποσοστά του κόμματός της στις δημοσκοπήσεις κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση του πακέτου φοροελαφρύνσεων. Οι αγορές τρόμαξαν. Οι βουλευτές των Συντηρικών ακόμη περισσότερο». 

Σειρά βουλευτών και πρώην υπουργών προειδοποιούσαν πως σε περίοδο κρίσης κόστους ζωής δεν μπορούσες να «πουλήσεις» πειστικά τη μείωση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και την ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Η εξέλιξη «αφήνει τον νέο υπουργό Οικονομικών και κατ' επέκταση την πρωθυπουργό- καταβεβλημένους και ταπεινωμένους, πληγωμένους και αποδυναμωμένους» γράφει ο αναλυτής του BBC. 

Περιγράφει μάλιστα την πρωινή παρουσία του Κουαρτέγκ στο BBC. «Μπορώ να έχω λίγο σκέτο καφέ; ρώτησε, συνεπής στο ραντεβού του για συνέντευξη με τον Νικ Ρόμπινσον στην εκπομπή BBC's Today. 20 λεπτά αργότερα, καθώς σηκωνόταν από την καρέκλα του, είχε ζωγραφισμένη την ανακούφιση στο πρόσωπό του».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είχε αναγνωρίσει στο τέλος της συνέντευξης πως «κάναμε λάθος» (αναφερόμενος στην πρόταση για κατάργηση του συντελεστή 45% στα υψηλά εισοδήματα). 

Ο ίδιος και η Λιζ Τρις τώρα ελπίζουν πως η στροφή των 180 μοιρών τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν πμροστά. «Είναι μία καθοριστική στιγμή για μία νεαρή κυβέρνηση που δεν μετράει ούτε έναν μήνα ζωής. Και μία  που δεν θα ξεχαστεί» προειδοποιεί ο Μέισον. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή