Στο ίδιο τραπέζι Ρώσοι και Γεωργιανοί στη Γενεύη

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 14:13
A- A A+

Αρχισαν σήμερα στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη οι συνομιλίες για την επίλυση της ρωσο-γεωργιανής κρίσης, στις οποίες μετέχουν για πρώτη φορά μετά τη σύγκρουση του Αυγούστου, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Γεωργίας.

Τρία μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις συνομιλίες, έφθασαν στο Μέγαρο των Εθνών λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ενώ αβεβαιότητα επικρατούσε για αρκετό καιρό για το κατα πόσο Ρώσοι και Γεωργιανοί μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

Όπως είπε Γεωργιανός διπλωμάτης, στη 12μελή γεωργιανή αντιπροσωπεία, μετέχουν Αμπχάζιοι και Οσέτιοι που τάσσονται υπέρ της Τυφλίδας.

Στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη διπλωματική συνάντηση Ρώσων και Γεωργιανών μετά τον πόλεμο των πέντε ημέρων τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συμπροεδρεύουν των συνομιλιών που θα διαρκέσουν έως το βράδυ.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μετέχουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τη Γεωργία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ, καθώς επίσης οι ηγέτες των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, σε μια προσπάθεια για εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν το θέμα της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και η κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή