Φυσικό αέριο: Διακυμάνσεις στις τιμές, ενώ οι υπουργοί συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 11:42
UPD:11:44
shutterstock
A- A A+

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις και ενώ οι υπουργοί Ενέργειας συγκεντρώνονται σε έκτακτη σύνοδο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση που απειλεί την οικονομία της περιοχής.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε μία λύση για την την τιμή αερίου κατά τρόπο που να γίνει αποδεκτή και από τα τα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας. Σε δύο στρατόπεδα χωρισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. 15 ζητούν οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. 12 λένε «όχι». Σε εξέλιξη η συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Πολωνίας, Γαλλίας και Ισπανίας με τους δύο μεγάλους «αρνητές» του πλαφόν, Γερμανία και Ολλανδία.

Οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται για σύγκρουση στις Βρυξέλλες καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το πώς και αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος ενέργειας και θέρμανσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Από τη μία υπάρχουν οι 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που ζητούν γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.  Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί, όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Στο μπλοκ των 15 υπάρχει εκενυρισμός με το Βερολίνο, το οποίο μπλοκάρει μια πανευρωπαϊκή λύση καθώς έχει την άνεση να διαθέσει 200 δισ. για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους εγχώριους καταναλωτές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της απερχόμενης ιταλικής κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι που επέκρινε τη στάση του Βερολίνου. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή