Η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος - με άλλα λόγια μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και από τις δυο πλευρές - ξεθωριάζει και δεν θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα, ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Από το βήμα του Cyprus Forum που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με την συνεργασία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κος Στιούαρτ εξέφρασε την ανησυχία του για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο και τη βάση των συνομιλιών. Έκανε δε, εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ψευδοκράτος, κυρίως λόγω της οικονομίας, λέγοντας πως «η διαίρεση του νησιού μεγαλώνει και η ενσωμάτωση του βορρά - οικονομικά και πολιτικά - στην Τουρκία, επιταχύνεται λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης σε εκείνη την πλευρά του νησιού. Μεγαλύτερη εξάρτηση του βορρά από την Τουρκία, ειδικά οικονομική, σημαίνει απαραίτητα λιγότερη αλληλεξάρτηση μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί. Και η αλληλεξάρτηση είναι η συγκολλητική ύλη που μπορεί να κρατήσει το νησί μαζί», σημείωσε.
Όπως είπε, «εάν συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις, η ιδέα μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης θα καταστεί σύντομα μη βιώσιμη».
«Ως εκ τούτου, ο χρόνος εξαντλείται και δεν έχουμε την πολυτέλεια απλά να αναμένουμε μέχρι την επόμενη φορά που οι πλευρές θα είναι έτοιμες να συνομιλήσουν» επεσήμανε.
Σημείωσε πως η οικονομική πίεση στον βορρά και η αυξανόμενη οικονομική διαίρεση μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί, εκτρέφουν επίσης τη δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
«Ακούω από πολλούς Τουρκοκύπριους ότι είναι δυσαρεστημένοι με την υφιστάμενη τάση, αλλά δεν βλέπουν οποιαδήποτε εναλλακτική. Η παροχή μιας εναλλακτικής από βορρά και νότο, θα ήταν ένα μέγιστο βήμα - ίσως το πιο κρίσιμο βήμα - προς την αναβίωση της ελπίδας για μια συνολική διευθέτηση», ανέφερε.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πλειοψηφία των Κυπρίων επιθυμεί τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού, αλλά χάνουν την ελπίδα τους - ενώ ανέφερε πως εργάζεται εντατικά με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών για τη συμπλήρωση ενός ευρέος φάσματος κοινών πρωτοβουλιών που δεν θα ωφελήσουν μόνο τους Κύπριους σε όλο το νησί, αλλά θα δημιουργήσουν και μια σημαντική οδό προς τις συνομιλίες για μια διευθέτηση.
Κάθε μια από αυτές τις πρωτοβουλίες, σημείωσε, θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή των Κυπρίων και στις δυο πλευρές του νησιού. «'Αλλά ακόμα πιο σημαντικά, κάθε πρωτοβουλία θα προσφέρει και ένα μικρό κομμάτι θετικής εμπειρίας, θα δημιουργήσει μια μικρή ποσότητα καλής θέλησης και έτσι κομμάτι-κομμάτι θα δημιουργηθεί η οδός προς μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμη».