Η «συμμαχία του κακού»: Ρωσικές έφοδοι με ιρανικά drones-καμικάζι

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 23:01
UPD:23:20
via REUTERS/No Xcode Please Review
A- A A+

Η Ρωσία κλιμακώνει τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «καμικάζι» που προμηθεύεται από το Ιράν στη νότια Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένου του  λιμανιού της Οδησσού και της κοντινής πόλης Μικολάιβ, εν μέσω εκτιμήσεων ότι εκατοντάδες όπλα μπορεί να έχουν αναπτυχθεί τώρα από το Κρεμλίνο στην Κριμαία και σε άλλα κατεχόμενες περιοχές του νότου.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – επίσης γνωστά ως περιπλανώμενα πυρομαχικά– έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί εναντίον θέσεων ουκρανικού πυροβολικού στα ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Χάρκοβο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, με δυνατότητα να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες και να κάνουν κύκλους πάνω από πιθανούς στόχους, τα ιρανικά drones εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση – δικαιολογώντας και το όνομά τους ως drones καμικάζι.

Με δεδομένο ότι ο πόλεμος με μη επναδρωμένα αεροσκάφη είναι βασικό χαρακτηριστικό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι προσπάθειες για την προμήθεια και την ανάπτυξη drones καμικάζι έχουν ενταθεί και από τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες.

Με την προσοχή των Ρώσων να έχει επικεντρωθεί στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρήση των τουρκικών Bayraktar TB2 – η Ρωσία προσπαθεί να βασίζεται περισσότερο σε drones καμικάζι παρά σε πυραύλους.

 

Η «συμμαχία του κακού»

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής για να χτυπήσουν τις περιοχές της Οδησσού και του Ντνίπρο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι να  αναφέρεται στην προμήθεια των drones στη Ρωσία ως «συμμαχία του κακού» 

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα drones καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκτοξευθεί από περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της κατεχόμενης Χερσώνας.

Σύμφωνα με πηγές του ουκρανικού στρατού, ορισμένα από τα drones είχαν ξαναβαφτεί σε ρωσικά χρώματα.

Πάντως  η Τεχεράνη αρνείται  επισήμως, την συμμετοχή της στην σύγκρουση.

«Σήμερα ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τα χτυπήματά του. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η συμμαχία του κακού θα έχει συνέπειες», είπε ο Ζελένσκι, λίγες ώρες αφότου ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρείχαν το Ιράν οδήγησαν στην ανάκληση της διαπίστευση του Ιρανού πρέσβη.

 

Heran 2: Έφοδοι σε σμήνη

Παράλληλα,  ένα άλλο είδος drone που προμηθεύεται τη Μόσχα από το Ιράν έχει εντοπιστεί στην Ουκρανία. Πρόκειται για το Shahed 136 - επίσης γνωστό ως Heran 2 - και έχει γίνει γνωστό λόγω τους ήχου του, που θυμίζει κινητήρα μοτοσυκλέτας κατά την προσέγγισή του.

Συνήθως εκτοξεύεται σε ζευγάρια, είναι οπλισμένο με κεφαλή, και έχει βεληνεκές περίπου 2.000 χλμ 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Oleg Katkov, της Defense Express της Ουκρανίας, ανέφερε  ότιαυτά τα drones είναι πιθανώς  χαμηλής τεχνολογίας, συναρμολογημένα από εξαρτήματα που μπορούν να αγοραστούν εύκολα από το ιντερνετ και καθοδηγούνται από ένα ύστημα GPS.

«Δεδομένου ότι ο εξοπλισμός συναρμολογείται από εξαρτήματα χαμηλής ποιότητας, η αξιοπιστία τους είναι χαμηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους γίνεται σε σχηματισμούς σμήνους. Με άλλα λόγια, πέντε έως έξι, ή ακόμα περισσότερα, drones καμικάζι εκτοξεύονται σε έναν στόχο, με την ελπίδα ότι κάποια από αυτά θα πετύχουν τον στόχο τους».

Η Ουκρανία είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα άλλο μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο ιρανικό drone - το Mohajer-6 - το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αναγνωριστικές πτήσεις ή οπλισμένο με πυρομαχικά.

 

Η Ουκρανία ελπιζει στα αμερικανικά Switchblade 600

Οι νέες τακτικές καμικάζι της Ρωσίας με drone πραγματοποιούνται εν μέσω αναφορών ότι η Ουκρανία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο για ένα παρόμοιο σύστημα, το αμερικανικής κατασκευής Switchblade 600, τα οποία ωστόσο χρειάζονται χρόνο για να μπουν στο πεδίο της μάχης.

Με μια ισχυρή κεφαλή, η οποία έχει συγκριθεί με τη δύναμη ενός αντιαρματικού πυραύλου Javelin, τα πυρομαχικά είναι ικανά να καταστρέψουν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Παρά τις αρνήσεις της Τεχεράνης, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τον γενικότερο ρόλο της στην προμήθεια όπλων προς την Μόσχα.

Μάλιστα, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εντόπισε για πρώτη φορά τη ρωσική χρήση των όπλων που προμήθευσε το Ιράν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή