Ιράν: Προς μεταρρύθμιση η «αστυνομία ηθών» μετά τις διαδηλώσεις;

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:18
UPD:08:20
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το Ιράν είναι ανοιχτό στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζει τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους αλλά όχι των αξιών που τους στηρίζουν, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε τις καλύτερες μεθόδους για την εφαρμογή του νόμου - κάθε νόμου», είε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν υπόκειται σε αλλαγές είναι οι αξίες».

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους ισλαμικούς νόμους για τα γυναικεία ρούχα πυροδότησε θανατηφόρες διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις είναι από τις μεγαλύτερες και πιο βίαιες στη χώρα. Ο θάνατος της Αμινί έχει αποτελέσει ψυχολογικό πλήγμα για πολλούς που έχουν μεγαλώσει στο ισλαμικό σύστημα.

«Πάντα έλεγα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το όριο της ανοχής τους», πρόσθεσε ο Ραϊσί, ο οποίος προχώρησε έπειτα σε μια διάκριση μεταξύ των διαμαρτυριών και των «ταραχών», απηχώντας εκκλήσεις άλλων ανώτατων αξιωματούχων για τιμωρία των «ταραχοποιών».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή