«Τα Ηρωικά Βουρλά Της Μικράς Ασίας»

Πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 18:21
UPD:20:40
A- A A+

H πρώτη προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» και την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη στο [email protected] και στα τηλέφωνα 2106669131- 2106669140.

Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…». Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι της Ειρήνης Σαρίογλου, η έρευνα της Έλλης Πολίτη και του Κώστα Καουνά, η μουσική του Γιώργου Παπαχριστούδη και η αφήγηση των Αγγελική Καρυστινού και Γιώργου Κέντρου. 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV