Κατρακυλά η δημοτικότητα Πούτιν στην Ευρώπη και στη λαϊκιστική δεξιά/ακροδεξιά

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 07:43
UPD:07:44
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Τη στήριξη ακόμη και των ψηφοφόρων των λαϊκιστικών κομμάτων της ευρωπαϊκής δεξιάς/ακροδεξιάς που την έβλεπαν παραδοσιακά με μεγαλύτερη συμπάθεια έχει απωλέσει η Ρωσία, αλλά και ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου PEW.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 12.420 υποστηρικτές 14 λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς σε 10 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία) και κατέγραψε μέση πτώση 15 εκατοστιαίων μονάδων στις θετικές στάσεις προς τη Ρωσία και τον Πούτιν σε σύγκριση με το 2020.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην Ιταλία όπου οι θετικές γνώμες για τη Ρωσία έχουν περιοριστεί στο 15% (έναντι 64% το 2020) μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Λέγκας του Σαλβίνι και στο 18% (έναντι 67% το 2020) μεταξύ των ψηφοφόρων του δεξιού λαϊκιστικού Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τεράστια μείωση των θετικών στάσεων προς τη Ρωσία κατέγραψε όμως η έρευνα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα οι θετικές γνώμες για τη Ρωσία μειώθηκαν στο 21%, από 55% το 2020 στη γαλλική ακροδεξιά. Αντίστοιχα στην Ισπανία σήμερα βλέπει θετικά τη Ρωσία μόλις το 12% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Vox έναντι 40% το 2020. 

Ανάλογη είναι η εικόνα της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι υποστηρικτές δεξιών και ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους υποστηρικτές της Ιταλικής Λέγκας όπου πλέον μόλις το 10% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Πούτιν «να πράξει το σωστό σε διεθνή ζητήματα» έναντι του συντριπτικού 62% το 2020. Παράλληλα, στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν δηλώνει ότι τρέφει εμπιστοσύνη προς τον Πούτιν μόλις το 17% των ψηφοφόρων έναντι 39% το 2020.

Σημαντική πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταξύ των υποστηρικτών της Ελληνικής Λύσης, βάσει της ίδιας έρευνας. Πλέον δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται το 55% όσων βλέπουν με συμπάθεια το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έναντι 71% το 2020. Πάντως, σύμφωνα με την PEW η Ελληνική Λύση παραμένει το ευρωπαϊκό κόμμα όπου καταγράφονται οι περισσότερες θετικές γνώμες (55%) για τον Ρώσο Πρόεδρο μεταξύ των 14 που μελέτησε η έρευνα. Ακολουθούν οι υποστηρικτές του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία (43%) και οι υποστηρικτές του εθνικιστικού Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία (33%). Σημειώνεται, πάντως, ότι από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας της PEW (συλλέχθηκαν μέχρι τις αρχές Ιουνίου) προκύπτει ότι οι υποστηρικτές των λαϊκιστικών κομμάτων της ευρωπαϊκής δεξιάς/ακροδεξιάς παραμένουν ακόμη και τώρα πιο φιλικά διακείμενοι προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους των ευρωπαϊκών κομμάτων που τοποθετούνται σε άλλες πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή