ΔΠΔ: Συνεχίστηκε η δίκη των τριών Κροατών στρατηγών

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 10:36
A- A A+

Συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γουΐλιαμ Χάϊντεν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η δίκη των τριών Κροατών στρατηγών Γκοτόβινα, Τσέρμακ και Μάρκατς, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» του κροατικού στρατού, το 1995. Η επιχείρηση είχε στόχο την ανάκτηση της περιοχής της Κράϊνα, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σέρβοι της Κροατίας, το 1995.

Ο Χάϊντεν, μέλος της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF), επισκέφθηκε το Κνιν και τη γύρω περιοχή την περίοδο 17-19 Αυγούστου 1995 για να επιθεωρήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε έπειτα από την επιχείρηση «Καταιγίδα».

Μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας απέστειλε αναφορά στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία για την Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αναφέροντας σοβαρές παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιπτώσεις εμπρησμών και λεηλασιών περιουσιών των Σέρβων πολιτών, οι οποίες - σύμφωνα με τον κ. Χάϊντεν - θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και οι δράστες θα μπορούσαν να έχουν τιμωρηθεί από τις κροατικές αρχές, ωστόσο δεν τιμωρήθηκαν.

Ωστόσο, στη διάρκεια της διαδικασίας, η αξιοπιστία του μάρτυρα τέθηκε υπό αμφισβήτηση, διότι η μαρτυρία του κ. Χάϊντεν βασίστηκε σε γεγονότα στα οποία δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή