Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, και ενδέχεται ανεβαίνοντας στο βήμα να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των ρωσικών κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, σημειώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο.
«Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η βρετανική έκθεση.
«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της ''ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης'' και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση», συνεχίζει προσθέτοντας ότι αυτή η φιλοδοξία «πιθανότατα θα υπονομευθεί από την αυξανόμενη εγχώρια επίγνωση των πρόσφατων αναποδιών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και τη σημαντική ανησυχία για τη μερική κινητοποίηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα».
Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, υπό τον - πλήρη ή μερικό - έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ολοκληρώνουν σήμερα την ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, διαδικασία την οποία έχουν απορρίψει το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα, που διαμηνύουν πως θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις σε περίπτωση ενσωμάτωσής τους στη ρωσική επικράτεια.
Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η Άνω Βουλή της Ρωσίας) ενδέχεται να ψηφίσει στις 29 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία, ανέφερε το πρακτορείο Ria Novosti.
Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνεται ετησίως στο σώμα για σημαντικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά φέτος αναμένεται να συνδυάσει την ομιλία με την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την εμπειρία της Κριμαίας. «Είναι λογικό. Ο Πούτιν αποφάσισε να αντιγράψει την εμπειρία της Κριμαίας», σχολιάζει η Τατιάνα Στανοβάγια του R.Politik. Στην περίπτωση της Κριμαίας, η παρέμβαση Πούτιν ήρθε δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, εξηγεί. «Τώρα αποφάσισαν να συνδυάσουν την δουλειά με την διασκέδαση - να κάνουν παράλληλα μια ομιλία μετά το δημοψήφισμα και μια ετήσια ομιλία, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει (ήδη έξι μήνες)», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, στη συγκεκριμένη περίσταση είναι πολύ πιθανό να υπογραφούν οι συνθήκες προσχώρησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας όπου «τρέχουν» δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία. «Τα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στρατολόγησης πιθανότατα, σε ένα κύμα λαϊκής χαράς, θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πιάσουν τους υπερασπιστές της διευρυμένης Πατρίδας», καταλήγει.
naftemporiki.gr