Η βρετανική κυβέρνηση πίεσε για την πώληση της Νιούκαστλ στους Σαουδάραβες

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 09:14
A- A A+

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να πίεσε για την πώληση της Νιούκαστλ στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), όπως επιβεβαιώνεται από νέα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το διεθνές εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο) σχετικά με τον Τζέρι Γκρίμστοουν, τότε υπουργό Επενδύσεων.

Τον Αύγουστο του 2020 ο Γκρίμστοουν έκανε αγώνα για να εγγυηθεί στον τότε πρόεδρο της Premier League, Γκάρι Χόφμαν, τη δέσμευσή του στη στρατηγική για την απόκτηση του αγγλικού συλλόγου.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Γκρίμστοουν εργάστηκε σκληρά για να εξασφαλίσει την εξαγορά της εταιρείας από τη Σαουδική Αραβία, ως σύνδεσμος μεταξύ της Premier League και της κυβέρνησης, σε αναζήτηση μιας πιθανής «λύσης».

Τα στοιχεία που φανερώνουν τις προσπάθειες του υπουργού έρχονται πάντως σε αντίθεση με την επανειλημμένη άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε ανάμειξη στη διαδικασία εξαγοράς.

Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για το θέμα, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Γκρίμστοουν εκπλήρωνε το ρόλο του μόνο για να «συναντήσει τις μεγάλες επενδύσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου αποτελούνται από τέσσερα υπομνήματα τα οποία έστειλε ο Γκρίμστοουν σε αξιωματούχους τον Αύγουστο του 2020, ενημερώνοντάς τους για την επαφή του με τον Χόφμαν.

Από αυτά τα έγγραφα γίνεται σαφές ότι ο άνδρας έψαχνε τρόπο να πείσει την Premier League να εγκρίνει την πώληση, θεωρώντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ως δυνητικά «ντροπιαστικό» για τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Σαουδικής Αραβίας.

Το κύριο πρόβλημα ήταν ο κίνδυνος η νέα ιδιοκτησία της Σαουδικής Αραβίας να μη λάβει το πράσινο φως από την Λίγκα, κυρίως λόγω της κρατικής πειρατείας στη χώρα στα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα που αγόρασαν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Κατάρ (και η οποία αφορούσε και αγώνες Premier League).

Από αυτή την άποψη, ο Γκρίμστοουν έγραψε σε μια από τις ανταλλαγές που προέκυψαν από τα έγγραφα: «Συζητήσαμε πιθανούς τρόπους επίλυσης αυτού του γρίφου».

Αναφέροντας ένα τηλεφώνημα με τον Χόφμαν στις 22 Αυγούστου, ο Γκρίμστοουν έγραψε: «Ο Γκάρι είπε ότι η EPL θα ήθελε να βρει μια λύση και είναι πολύ ευαίσθητος στις ευρύτερες σκέψεις που αφορούν όλα αυτά, αναφορικά με τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε διαδικασία πωλήσεων δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή έως ότου είναι διαθέσιμη μια ξεκάθαρη διαδρομή, καθώς οποιαδήποτε νέα "αποτυχία" θα ήταν πολύ ενοχλητική».

Ο Γκρίμστοουν έγραψε ότι ο Χόφμαν θα επικοινωνήσει με τον δικηγόρο της αγγλικής Λίγκας «και θα του ζητήσει να τον συμβουλεύσει εάν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός και, εάν ναι, ποιες δεσμεύσεις πρέπει να αναλάβει η Σαουδική Αραβία. Τα μέρη θα έχουν επομένως ξεκάθαρο όραμα για το πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο και αν είναι διατεθειμένα να το ξεπεράσουν».

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού, η συμφωνία απέτυχε το 2020. Τον Οκτώβριο του 2021, η Premier League ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί τρόπος να εγκριθεί η εξαγορά, καθώς η PIF είχε παράσχει «νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα είχε άμεσα τον έλεγχο της Νιούκαστλ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Αθλητικές Μεταδόσεις