Τα σανδάλια του πρίγκιπα

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 20:48
UPD:21:34
Dimitris Kapantais / SOOC/Dimitris Kapantais
A- A A+

Της Ελίζας Καραγιώργη
[email protected]

Πριν από σχεδόν 4 χρόνια, ο Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος, αρθρογράφος της Washington Post, πρώην εκδότης της Al-Watan και πρώην γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης του Al-Arab News Channel, δολοφονείται  στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι στραγγαλίζεται και εν συνεχεία διαμελίζεται.

Η Δύση εκφράζει τον αποτροπιασμό της μπροστά στη φρικαλεότητα της πράξης. Η CIA ξεκινά έρευνα, ο ΟΗΕ το ίδιο, με τις εκθέσεις τους να κάνουν λόγο για «αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις» ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνοι.

Οι εκθέσεις, ακόμη και η αμερικανική Γερουσία, βλέπουν επίσης έναν υπεύθυνο: τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το Ριάντ βέβαια αντιδρά: «Η έκθεση «εμπεριέχει εξόφθαλμες αντιφάσεις και αβάσιμες κατηγορίες που αμφισβητούν την αξιοπιστία της».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Τζο Μπάιντεν πήγε στη Σαουδική Αραβία ζητώντας από τον Μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Ο πρίγκιπας διάδοχος τον περιφρόνησε και προχώρησε στην πιο μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στην ιστορία, μόλις κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Το 2019 ο υποψήφιος τότε πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε «παρία» της διεθνούς σκηνής ως απάντηση στη δολοφονία Κασόγκι και τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε τον Μπιν Σαλμάν στο Μέγαρο Ελιζέ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να προσεγγίσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του  2015 με το Ιράν έχουν βαλτώσει. 

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την υποδοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τώρα, είναι η σειρά του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσπάθησε το Σάββατο να εξασφαλίσει περισσότερα ενεργειακά αποθέματα, συναντώντας τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών υδρογόνου.

Τα χρόνια έχουν περάσει, η ενεργειακή κρίση έρχεται σαν οδοστρωτήρας να πλήξει τη Δύση, κυρίως βέβαια την Ευρώπη, με τους ηγέτες να απευθύνονται στον Μπιν Σαλμάν για την ενέργεια και τις επενδύσεις.

Ρεαλπολιτίκ; Ίσως...

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή