Άγκυρα: Fake ισχυρισμοί με φωτογραφίες πολεμικών πλοίων σε Λέσβο και Σάμο

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 14:00
UPD:14:15
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Τους τόνους κρατάει υψηλά η Άγκυρα επιβεβαιώνοντας ότι δεν εγκαταλείπει την ρητορική της όξυνσης παρά τα μηνύματα που εισπράττει στη διεθνή σκηνή. 

Στην προσπάθειά της να υποστηρίξει μια βασική κατηγορία της κατά της χώρας μας, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο,  η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί αυτή τη φορά στρατιωτικές πηγές που κάνουν διαρροές στο Anadolu  με φωτογραφίες από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρονται να δείχνουν-σύμφωνα με την Άγκυρα- ελληνικά πλοία να αποβιβάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου. 

«Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταγράφουν εικόνες ενόπλων οχημάτων που στέλνει η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο συνεχίζοντας την τακτική των fake news. Σύμφωνα με το Anadolu οι φωτογραφίες δείχνουν τα αποβατικά πλοία να μεταφέρουν στρατιωτικά οχήματα που δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ. 

«Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τα drones των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούσαν πτητική αποστολή πάνω από το Αιγαίο, κατέγραψαν δύο ελληνικά πλοία αποβίβασης που δρομολογούσαν προς Λέσβο και Σάμο. Αποκαλύφθηκε ότι τα πλοία μετέφεραν 23 τακτικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο, τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ αυτών που έστειλαν οι ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης της Ελλάδας», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε χθες την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών». «Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά «κάνει μια μάταιη προσπάθεια να εξοπλιστεί με την ψευδή αντίληψη της απειλής».

Από την πλευρά της η Αθήνα δεν ακολουθεί σε ύφος την εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας και επιλέγει να απαντήσει με επιχειρήματα στα fake news της Άγκυρας. Ωστόσο  στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της τουρκικής πλευράς , επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή