Ενεργειακή κρίση: Πάμε από το ένα εμπόδιο στο άλλο, λέει ο Σολτς

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 14:46
UPD:14:52
REUTERS/CHRISTIAN MANG
A- A A+

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μία πρόκληση μετά την άλλη στην ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Έχουμε λάβει μακροπρόθεσμες αποφάσεις στη Γερμανία από την αρχή του έτους, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την προμήθεια άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Σολτς στο εβδομαδιαίο μήνυμά του προς τον γερμανικό λαό που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. «Μπορούμε να πούμε σήμερα: Μάλλον θα τα καταφέρουμε. Αλλά μόλις πούμε ότι τα καταφέρνουμε, προκύπτει το επόμενο θέμα».

Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών και της προοπτικής ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα μετά την παύση των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, στις οποίες η Γερμανία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε αυτή την εβδομάδα ότι θα εθνικοποιήσει την Uniper , τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, για να αποτρέψει μια ευρύτερη κατάρρευση στον κλάδο. 

Ο Σολτς επέμεινε ότι «η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει το κόστος του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι αναχωρεί το Σαββατοκύριακο, με μια ομάδα επιχειρηματικών ηγετών, για τη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθια να συνάψει συμφωνίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ώστε να αντισταθμίσει τις χαμένες παραδόσεις της Ρωσίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή