Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στη Τζένη Βάνου στο Ηρώδειο

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 08:01
A- A A+

Μια μεγάλη συναυλία για την πιο εμβληματική φωνή του ελληνικού ρεπερτορίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Ηρώδειο. Η Τζένη Βάνου σημάδεψε με τις ερμηνείες της μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με πολλούς από τους κορυφαίους συνθέτες και άφησε παρακαταθήκη μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες, που σιγοτραγουδιούνται ως σήμερα.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα, στην πλατεία Αττικής.  Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού, το οποίο και άλλαξε ο Γεράσιμος Λαβράνος για να μην την αναγνωρίσει ο πατέρας της, καθώς ήταν κάθετα αντίθετος στην απόφασή της να ασχοληθεί με το τραγούδι. 

Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα -τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1955, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά σε δισκογραφική εταιρία το 1945, με το τραγούδι «Θυμήσου», καθώς ήταν μέλος στη χορωδία του Νίκου Γούναρη. Εκεί ήταν που πρωτοσυνάντησε τον νεαρό, τότε,  Μίμη Πλέσσα. Το 1959, στο τραγούδι «Αστέρι αστεράκι» του Δημήτρη Χορν έκανε τα φωνητικά μέρη, με αποτέλεσμα, λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της φωνής της, να της ανοιχτούν πολλές πόρτες για νέες δισκογραφικές δουλειές. Το 1964, με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα», πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα, καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα, κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Τόλη Βοσκόπουλου, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη της Νινής Ζαχά, του Γιώργου Μανίκα, του Γιώργου Κατσαρού, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Γιώργου Κριμιζάκη, του Αλέξη Παπαδημητρίου κ.ά.

Για τη δουλειά της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Νίνα Λοτσάρη

Τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία, τραγουδώντας μόνο ζωντανά σε κέντρα διασκεδάσεων, όπου την καλούσαν. Όμως, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό της εγκατέλειψε πλήρως το τραγούδι, αφιερώνοντας τον εαυτό της στον εγγονό της. Τον Αύγουστο του 2013 έκανε επέμβαση στον λαιμό για να της αφαιρεθεί όγκος. Στις αρχές του 2014, αντιμετώπισε πάλι σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας μεταστάσεων του καρκίνου. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά, όπου νοσηλευόταν.

Ματθίλδη Μαγγίρα

Στη συναυλία θα ακουστούν τα πιο γνωστά και όμορφα τραγούδια, που δημιούργησαν τον μύθο της Τζένης Βάνου, σε συνθέσεις των Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Καπνίση, Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Νικολόπουλου κ.ά.  Τη μουσική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Γιώργος Παγιάτης.

Λένα Αλκαίου

Θα τραγουδήσουν οι Λένα Αλκαίου, Μπέσσυ Αργυράκη, Γιάννα Βασιλείου, Σοφία Βόσσου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Ελένη Δήμου, Γιώτα Γιάννα, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, Ρενάτα Καπετανάκη, Μανώλης Καραντίνης, Κωνσταντίνα, Βασίλης Λέκκας, Δώρα Λοΐζου, Γιάννης Πλούταρχος, Νίνα Λοτσάρη, Ματθίλδη Μαγγίρα και τα παιδιά της Τζένης Βάνου, Μιχάλης Ρηγόπουλος και Αθηνά Ρηγοπούλου.

Γιάννης Πλούταρχος

Συμμετέχουν: η Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, και η Χορωδία «Ambitus» της Λεοντείου Σχολής Ν. Σμύρνης.

Βασίλης Λέκκας

Παίζουν οι μουσικοί:  Γιάννης Καλκάνης (τύμπανα), Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), Γιώργος Παγιάτης (πιάνο), Χρήστος Κεχρής (μπάσο),  Χριστόφορος Κροκίδης (ηλεκτρική - ακουστική κιθάρα), Σπύρος Βλάχος (ακουστική – δωδεκάχορδη κιθάρα),  Αλέκος Ρούπας (κρουστά), Σπύρος Παγιάτης (πλήκτρα – ακορντεόν),  Μικαέλα Παναγιωτοπούλου (φλάουτο), Ρήγας Σαριτζιώτης (σαξόφωνο – κλαρίνο – φλάουτο).

Αθηνά Ρηγοπούλου

Η κόρη της Τζένης Βάνου, τραγουδίστρια Αθήνα Ρηγοπούλου μάς είπε για την εκδήλωση: «Είναι τεράστια η τιμή που γίνεται στο όνομα της μητέρας μου, να ακουστούν τα υπέροχα τραγούδια της στο Ηρώδειο από τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες. Έχω συγκινηθεί από τη μεγάλη προσέλευση των καλλιτεχνών και από τη συγκίνηση που δείχνουν απέναντι στη μητέρα μου».

Νάντια Αβιτίδου

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών «Ελπίδα Μάνας», κα Νάντια Αβιτίδου είπε στη «Ν»: «Ο πολιτιστικός και φιλανθρωπικός σύλλογος γυναικών “Ελπίδα Μάνας” προσκαλεί όλο τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθειά μας για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν της σπουδαίας ερμηνεύτριας Τζένης Βάνου. Η προσπάθειά μας στηρίζεται από αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές τους αφιλοκερδώς και μας ετοιμάζουν μια μαγική βραδιά».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV