Συνάντηση Κουλέμπα με ΥΠΕΞ Κίνας- «Το Πεκίνο στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης»

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 15:05
UPD:15:08
twitter/ Dmytro Kuleba
A- A A+

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά την συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο Γουάνγκ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι πρέπει να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς ξεκίνησαν την Παρασκευή στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

 Ο Γουάνγκ είπε στον Κουλέμπα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές... οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης πρέπει να υποστηριχθούν», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης στον Ουκρανό ομόλογό του ότι «η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ποτέ δεν μένει άπραγη, ποτέ δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και ποτέ δεν εκμεταλλεύεται την κατάσταση για δικά της συμφέροντα». «Η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά. 

Μετά τη συνάντηση, ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι ο Γουάνγκ «επιβεβαίωσε τον σεβασμό της Κίνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Γουάνγκ επανέλαβε επίσης ότι η Κίνα «απορρίπτει τη χρήση βίας ως μέσου επίλυσης διαφορών», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή