«Last in, first out» ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 07:30
UPD:14:27
REUTERS/AMR ALFIKY
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεφύλασσε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μια «ψυχρή» υποδοχή όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί την εισβολή του Μόσχας στην Ουκρανία, και φρόντισε να μην μένει για να ακούσει την κριτική.

Ο Λαβρόφ έφτασε εξαιρετικά αργοπορημένος στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για να συζητήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία την Πέμπτη, «σε μια επίδειξη περιφρόνησης έναντι της καταδίκης της Δύσης», όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Πραγματοποίησε την ομιλία του, κατηγορώντας τη Δύση ότι ανάγκασε τη Ρωσία να εισβάλει για να προστατευτεί, και στη συνέχεια αποχώρησε.

Ήταν άλλη μία στιγμή διπλωματικού δράματος- συνεχίζει το Bloomberg- σε έναν χώρο όπου έχουν διαδραματιστεί πολλά δράματα όλα αυτά τα χρόνια: η αναμέτρηση ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1962. Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ το 2003 σχετικά με το οπλικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Η προειδοποίηση του Ουκρανού απεσταλμένου την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι οι εγκληματίες πολέμου «θα πάνε κατευθείαν στην κόλαση».

Ο Λαβρόφ όμως έχει ξαναζήσει τέτοιου είδους διπλωματικά δράματα. Ήταν άλλωστε πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη από το 1994 έως το 2004, χρόνια που η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με περιστασιακή αισιοδοξία. Έπειτα όμως ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ο Λαβρόφ έχει σταθεί στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η επίδειξη της Πέμπτης υπογράμμισε τις βαθιές διαιρέσεις που προέκυψαν στο εσωτερικό των Ηνωμένων Εθνών αυτή την περίοδο», υπογραμμίζει το πρακτορείο. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή